Hírek

2013.05.08. 13:28

Sikeresek a körmendi rendőrök

A megye legnagyobb területű rendőrkapitánysága a körmendi. Itt található a legtöbb település és város, itt a leghosszabb a schengeni belső határszakasz. És itt a leghatékonyabb a felderítés a megyében.

Kozma Gábor

A megye rendőrkapitányságait tekintve egyedül Körmenden emelkedett az ismertté vált bűncselekmények száma áll a szervezet azon jelentésében, amely a tavalyi évet értékelte, s amelyet Szendrődi Barnabás alezredes, rendőrségi főtanácsos, kapitányságvezető jegyez. Bár nem rendelkeztek az előző évekhez képest nagyobb személyi állománnyal, anyagi és technikai lehetőségekkel, mégis több bűncselekményt derítettek fel, nem ritkán nagy horderejű ügyeket is. Az eredményességi mutatók tekintetében (55,8 százalék) a kapitányság a megye legjobbja lett.

Az érintett területeken, a körmendi járásban, a közbiztonság stabil. Annak ellenére, hogy létszámhiánnyal küzdenek. Az ismertté vált bűncselekmények számbavétele azt mutatja, hogy majd minden kategóriában növekedés volt tapasztalható. Különösen a személy elleni bűncselekmények száma nőtt, 40,9 százalékkal. De emelkedtek a házasság, család, ifjúság, nemi erkölcs elleni bűncselekmények is, 53,3 százalékkal.

 

Szendrődi Barnabás (középen) kapitányságvezető tájékoztatott (Fotó: Benkő Sándor)

 

A rendőrkapitány leszögezte, hogy mindemellett meg kellett küzdeniük a szintén növekvő migrációs nyomással, az embercsempészettel is. E téren különösen veszélyeztetett a rábafüzesi, illetve a pinkamindszenti közúti átkelő. A balesetek száma az elmúlt években folyamatosan csökken, igaz ez a személyi sérülésekre is. Az ittasan okozott baleset száma 14 százalékkal esett vissza. 

Az is kedvező tendencia, hogy intézkedéseink hatására a 8-as számú főút lakott területen kívüli szakaszain a személyi sérüléses balesetek száma 47 százalékkal csökkent. Ugyanez mondható el a kiszabott helyszíni bírságok tekintetében, vagyis itt is javultak a mutatók. Ennek egyik oka lehet az új szabálysértési törvény hatályba lépése, illetve az egyik sebességmérő készülékünk meghibásodása. A kapitányságvezető úgy összegzett, hogy a 2012. évre meghatározott feladatokat teljesítették.

Tény, hogy kevesebb a gyorshajtó, de több a tolvaj. Így főleg a falvakban lakó idősek sérelmére elkövetett besurranásos, trükkös, illetve betöréses lopásokban, gépkocsi-feltörésekben, cégek telephelyeire történt betörések száma nőtt. Aranyszabály, ha idegen érkezik a faluba, arra figyelni kell! A körmendi rendőrök tavalyi pozitív mérlegéhez tartozik még, hogy több országos kiterjedésű, vagyon elleni bűncselekmény-sorozat elkövetőit derítették fel és vonták eljárás alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!