Hírek

2013.05.14. 12:01

Zajlik a toborzás: a segélyhívó Vasban összesen 425 főnek adhat munkát

A 112-es segélyhívó indulásához szükséges létszám felét már kiválasztották, a toborzás második köre zajlik.

Kiss Tamás

Összesen 425 új munkahely születik. A legújabb hírek szerint őszre készül el az Egységes Segélyhívó Rendszer, a 112-es segélyhívószám infokommunikációs háttere. A rendszer fő célja egyrészt a segítségnyújtás folyamatának gyorsítása, illetve a téves hívások számának csökkentése.

A projekt keretében már elkészült a két hívásfogadó központ Szombathelyen, illetve Miskolcon, ide futnak majd be a 112-es számra érkező hívások. A segélyhívó központok munkatársainak egy részét is kiválasztották már, ám mint azt érdeklődésünkre Németh Zsolt, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóhelyettese elmondta: a híváskezelők toborzása még nem ért véget.

A 112-es segélyhívó elindítását amúgy korábbra tervezték, ennek megfelelően a munkaügyi központ már tavaly nyáron elindította a toborzást. Ekkor 1700-1800-an regisztráltak, s jelezték, hogy szívesen vállalnák a híváskezelői munkát. A projekt azonban több hónapot csúszott, az adatbázis így értelemszerűen elavult.

Németh Zsolt tartja a képzéseket a kiválasztottaknak (Fotó: Szendi Péter)


A kiválasztáshoz szükséges frissítés érdekében a korábbi jelentkezőket február végén, március elején értesítette a munkaügyi központ a projekt indulásáról, illetve arról, hogy, ha továbbra is érdekli őket a munka, akkor újítsák meg a regisztrációjukat. A régiek és a közben megjelent felhívásokra jelentkezők közül végül 1200-an regisztráltak az állásra.

Mint azt Németh Zsolt elmondta: először a csoportvezetők kiválasztása történt meg, ők 24-en már el is kezdték a képzést. Ezt követően kerültek sorra a leendő híváskezelők: első körben 700 embert értesítettek ki. A kiválasztási folyamatba közülük végül 350-en kapcsolódtak be.

A munkaügyi központ, majd a rendőrség által elvégzett alkalmassági, pszichológiai teszt (hiszen igencsak felelős munkáról van szó) eredményeként első körben, május végétől 190-en vehetnek majd részt előbb a közel két hónapos elméleti, és gyakorlati képzésen. Ez azonban még csak a felvenni tervezett létszám fele, ennek megfelelően a toborzás jelenleg is folyik. A második kiválasztási körben is már sok érdeklődőt kiértesített a munkaügyi központ.

Ám, mint azt Németh Zsolt elmondta, a www.nyugatrmk.hu/112segely című internetes helyen további jelentkezőket is várnak. Itt érdemes megjegyezni, hogy: nem csak munkanélkülieket. A munkaviszonyban állók abban az esetben kerülhetnek kiválasztásra, ha a felvételi eljáráson megfelelnek, valamint a képzés megkezdését megelőzően munkanélkülivé válnak, és álláskeresőként regisztráltatják magukat az illetékes munkaügyi kirendeltségen.

(A 119 ezer forint értékű képzés csak ebben az esetben ingyenes számukra.) Az állásban lévő jelentkezőknek azt tanácsoljuk, hogy csak a képzést megelőzően, a sikeresen zárult kiválasztási folyamat után mondjanak fel a munkahelyükön. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki a kiválasztáson megfelel, az a képzésen is eredményesen tud lenni, így megkaphatja a híváskezelői munkakört, közölte Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!