Hírek

2013.06.03. 15:21

A város érzékeny pontjai

Szombathely - Megvalósulhat a Körmendi úti és az Óperint utcai szociális célú város-rehabilitáció. Az Óperint utcai társasház felújítása nagy vitát váltott ki. Abban a képviselők egyetértettek a tervezett körforgalomra nagy szükség lenne.

Bajdó Bettina

A múlt heti közgyűlésen beszéltek a képviselők az Integrált Városfejlesztési Stratégia második szociális városrehabilitációs pályázatáról is. a testületi ülésen nem mindenki örült ennek, nagy vitát váltottak ki az elképzelések. A tervek szerint egyébként sok minden megújulhatna a Körmendi úton és az Óperint utcában is. Ez utóbbiban felújítanának például egy 52 lakásos társasházat, erre bruttó 172 millió forintot szánnának.

Körforgalmat is kialakítanak a Dózsa György, Óperint, Körmendi, Kálvária utcák kereszteződésében, ennek bruttó összköltsége 75 millió forint lenne. Két templom is megszépülhet a pályázat segítségével, az evangélikus templom felújításának a projektgazdája a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség, a beruházás összköltsége pedig bruttó 50 millió forint.

Nyári Zsuzsanna az Óperint utcai épületben beszélt tavaly a gáz nélküli napok gondjairól (Fotó: Horváth István)



A Református templom felújításáért a Szombathelyi Református Egyházközség felel majd, ennek költsége is 50 millió forint lenne. Megújíthatják a Károlyi Gáspár teret, főként a zöldfelületeket. Ennek részeként a kikopott gyepfelületeket helyreállítanák, növényeket telepítenének, felújítanák a gyöngykavics burkolatú sétányokat és minőségi utcabútorokat helyeznének el. Közlekedésbiztonság javítását célzó intézkedések is lennének. Ezeken felül megvalósulhatnak a társadalmi-szociális felzárkóztatást elősegítő programok is.

A várható beruházások nem mindenki tetszését nyerték el a képviselő-testületben. Ennek kapcsán Czeglédy Csaba (MSZP-SZKTE) frakcióvezető egy jobbikos közleményt hozott fel, melyben szerinte cigányoztak és zsidóztak. Balassa Péter (Jobbik) szerint viszont a korábbi, Győrffy utcai rehabilitáció kudarc volt, ezért felesleges lenne az Óperint utcai fejlesztés is. Balassa úgy tudta, hogy 18 lakást tettek lakhatatlanná az elmúlt években a lakók.

 

A forgalmas kereszteződésben körforgalom épül (Fotó: Szendi Péter)


Az említett lakásokat az évtizedek alatt lerombolták, szétlopták az ott élők. Kiszámolta, hogy a felújítás során lakásonként 3,3 millió forintot költenének, s azért szólalt fel, mert nem akarja, hogy a városvezetés 170 millió forint közpénzt fordítson egy ilyen épületre, s pár év múlva ennek semmi látszata ne legyen. Dr. Puskás Tivadar polgármester nem akarta, hogy ilyen irányba terelődjön a beszélgetés egy olyan projektről, melynek egyik célja, hogy 52 család életét tegyék könnyebbé. Az előterjesztést egyébként elfogadták, ha sikeres lesz a pályázat megvalósulhatnak a fent említett beruházások.

 

 

Javulhat a közlekedők biztonsága

Keret: A közlekedésbiztonság javítását célzó intézkedések célja a Gagarin utca_Dózsa György utca_Körmendi út tengely gyalogos forgalmának biztonságosabbá tétele lenne. Továbbá a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ megközelítését szolgáló gyalogos-átkelőhelyeken a biztonságos közlekedést segítő rendszerek telepítését is tervezik. A gyalogos közlekedés biztonságának fokozása érdekében biztonságtechnikai berendezések kerülhetnek a Savaria Egyetemi Központ előtt található kettő gyalogosátkelőhöz, valamint a Dózsa György utca és az Esze Tamás utca kereszteződésénél található gyalogos-átkelőhelyhez is.

Ez esettben a projektgazda az város önkormányzata lenne, az összköltség pedig bruttó 4 millió forint

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!