Hírek

2013.06.26. 09:21

Dokumentumokat, tárgyi emlékeket keresnek a levéltári táborban

Szentgotthárd - Már a 23. Szlovén-magyar Nemzetközi Levéltári Kutatótábort rendezik meg Szentgotthárdon és környékén ezen a héten. A gyerekek három napot Magyarországon, három napot Szlovéniában töltenek, hogy a régmúltat kutassák.

Merklin Tímea

Bartos Róbert, Vzelac Nika, Gobec Ana és Cinc Alenka a táborban

A két évtizedes múltra visszatekintő Nemzetközi Levéltári Kutatótábor hazai, de európai viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés. A szlovén és magyar partnerintézmények szervezésében 1991 óta minden évben megrendezik. Amint Bartos Róbert, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára munkatársa elmondta, hogy a program határokon átnyúló együttműködés keretében zajlik három intézmény a Vas és a Zala Megyei Levéltár illetve a Maribori Területi Levéltár összehangolt munkájának, példaértékű együttműködésének köszönhetően.

A tábor alapvető célja olyan írásos történeti dokumentumok feltárása, összegyűjtése és bemutatása, amelyek a határ menti falvak életére, kapcsolatrendszerére, illetve a magyar és szlovén nemzetiség együttélésére, egymáshoz való viszonyára vonatkozó információkat tartalmaznak. A szervezők kiemelt feladatnak tekintik az Őrség és a Muravidék történetére vonatkozó források feltárását, és a kutatás során összegyűjtött történeti értékű iratok megőrzését, illetve digitális formában történő archiválását.

- A kutatás magyarországi helyszínei Apátistvánfalva, Kétvölgy és Orfalu, Szlovéniában pedig ČCepinci, Markovci - tudtuk meg Bartos Róberttől. - Az egy hetes tábor során a középiskolás diákok levéltáros szakemberek vezetésével járják ezeket falvakat. 6 szlovén és 6 magyar diákunk van, közülük négy Vas megyei, kettő zalaegerszegi. Arra törekedtünk, hogy kétnyelvű diákok legyenek mindkét oldalról, így mindjárt két közös nyelvük is van, illetve harmadik lehet az angol. Az érdeklődők közt vannak visszatérő gyerekek. A két nép közös múltjának írásos, képi és tárgyi emlékeit gyűjtik, amelyeket a tábor végén egy kiállítás keretében a helyi lakosok és érdeklődők elé tárnak Cepinciben. Eddig Kétvölgyről került elő kétnyelvű imakönyv, tárgyi emlékként pedig tűzoltó csáklya. Korábban találtunk régi tankönyveket is, a háború előtti időkbe nyúló dokumentumokat, például levelet a frontról, amit még a nagypapa írt a nagymamának.

A szlovén és magyar diákok táboroztatása, közös kutatómunkája elősegíti a különböző nyelvterületeken élő nemzetiségek nyelvének elsajátítását és megőrzését, egymás kultúrájának megismerését. A tábor erősíti a résztvevők toleranciáját, hatékonyan szolgálja a nemzetek közti megbékélés ügyét. A nyelvtanulás, nyelvgyakorlás mellett a rendezvény hasznos elméleti felkészítést ad a diákoknak a dokumentumok összegyűjtése, elemzése, feldolgozása és forrásértékük vizsgálata révén. A tábori tapasztalatok több esetben meghatározó jelentőségűnek bizonyultak a diákok későbbi továbbtanulása, pályaválasztása alkalmával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!