Hírek

2013.06.20. 09:59

Kemencék a szőlőhegyen

Lukácsháza - Idegenforgalmi vonzerőt alakít ki az önkormányzat a Csömötei-hegyen. Ez már az előző ciklusban elkezdődött, most folytatódik.

Némethy Mária

Szőlők, kiskertek, kis házak, hozzájuk vezető príma, aszfaltos út, no és béke, nyugalom, ráadásként gyönyörűséges kilátás. Már ezért is érdemes lenne ellátogatni Lukácsháza szőlőskertjébe, a Csömötei-hegyre. De a község vezetése már az előző ciklusban elhatározta: idegenforgalmilag vonzó hellyé próbálják azt tenni. Akkor épültek ki az utak, emelték a kilátót, alakítottak ki mellette kemencés főzőhelyet, játszóteret. Most folytatás következik.

- Az önkormányzat támogatásával a Borbarát Hölgyek Egyesülete nyújtott be pályázatot, s nyertek 10,5 millió forintot arra, hogy gasztronómiai élményhez jussanak a hegyen a turisták - újságolja a polgármester, Virág János.

A bor mellé finom ételek készülnek majd, mondja Csejtei Péter. Fotó: Némethy Mária

A szőlőkben 11 helyen kis kemencéket épít egy vállalkozó. Csejtei Péter önkormányzati képviselő, akinek végzettsége turizmussal foglalkozó közgazdász, megmutatja a dupla falu kemencéket. El is magyarázza, hogy az egyszer másfél méter alapterületű kemencék mellé nyolc személyes kiülőket is építenek, magyarszombatfai fazekasok készítenek edényeket, a Biotájházban pedig 20 receptből álló ételkalauz is készül.

- A népi hagyományok továbbörökítése, éltetése az elsődleges cél. Így próbáljuk bemutatni a mikrotérség múltját a mai turistáknak - hallom a képviselőtől, aki elmondja: eleinte nem kapkodtak a lehetőség után a szőlőtulajdonosok. Ma viszont már annyira tetszik nekik az ötlet, hogy egy másik pályázaton újabb nyolc kis kemencét építenek majd a Csömötei-hegyen, ahová a tervek szerint augusztus végén, szeptember elején érkezhetnek az első bort is kóstolgató, kemencés finomságokat fogyasztó gasztroturisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!