Hírek

2013.06.04. 15:59

Késik a hallgatók támogatása - megint

Az önkormányzat januárban utalta a Bursa Hungarica támogatás összegét, a kezelőnek, ám ez a nehéz anyagi helyzetben lévő hallgatók többségéhez még nem érkezett meg.

Kupi Györgyi

Vas megyéből csaknem nyolcvan település vállalta, hogy az idén tíz hónapon keresztül támogatásban részesíti a felsőoktatásban részt vevő, vagy oda készülő, nehéz anyagi helyzetben lévő polgárait. Szombathelytől az idén 109 hallgató kap havi 4000 forint apanázst (összesen 4,4 millió forintos kiadást jelent ez a városnak).

Az egyetemek állami forrásból az önkormányzati támogatást megduplázzák, így a szombathelyiek havi 8000 forinthoz jutnak. Az idei első (két havi) támogatást egy kormányrendelet szerint márciusban kellett volna folyósítaniuk az intézményeknek, utána havonta az éppen esedékes összeget. Ehhez képest az intézményi részt (négy havit egy összegben) májusban kapta meg a hallgatók többsége, az önkormányzati részből pedig legtöbben még egy fillért sem láttak.

Az ösztöndíj pályázatot és kifizetést koordináló Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján a kifizetés legkorábbi időpontja április. Az Emberi Erőforrás Minisztériumnál (EMMI) érdeklődtünk, miért csúszik az utalás. Létezik egy ütemterv, amely szerint az önkormányzattól a Bursában részesülő hallgatók adatait december 21-ig meg kellett kapnia a támogatáskezelőnek, az egyetemeknek pedig március végéig kellett volna visszaigazolniuk, hogy a diák náluk aktív félévre beiratkozott.

Az EMMI-től azt a választ kaptuk, hogy az egyetemek május 6-29. között küldték meg a hallgatók listáját, ,,az intézményi visszaigazolás nélkül pedig az önkormányzati rész kifizetése nem lehetséges." Vasiasan szólva: a minisztérium az egyetemekre "adta az utat, amit mi komolyan is vettünk. Több felsőoktatási intézménynél érdeklődtünk, ők miért késtek. Egybehangzó nyilatkozatok szerint azért, mert a támogatáskezelő májusban küldte meg az intézményeknek azon hallgatók listáját, akik az önkormányzatoknál sikeresen pályáztak.

Enélkül ugyanis nem tudják az egyetemek, hogy kinek a jogviszonyát kell ellenőrizniük. Az intézményi részt is az EMMI adatszolgáltatásának késése miatt tudták csak több intézményben májusban kifizetni. A minisztériummal történt levélváltásunk közben a támogatáskezelő átutalta az egyetemeknek az erre a félévre járó önkormányzati támogatást tudtuk meg az EMMI-től. Úgy tűnik, jó esély van rá, hogy a februári pénzüket júniusban megkapják a diákok.

 

 

 

Az EMMI hivatkozott arra is, hogy a pályázás az idén új rendszerben, elektronikusan zajlott. Igaz: elébb kitöltötték a számítógépen az adatlapokat a hallgatók, majd azt ki-nyomtatva vitték az önkormányzatokhoz. Ha ez nem gyorsította, hanem lassította az ügymenetet, akkor vajon mire volt ez jó?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!