Hírek

2013.06.09. 20:09

Tánc és kalinkó

Folklórműsor, felvonulás, kirakódóvásár, Répce Expo, jókedv, finom ételek és italok – ez jellemezte ebben az évben is a három napos répcelaki fesztivált.

Tersztyánszky Krisztina

A több mint egy évtizede útjára indított Laki Kalinkó Folkfesztivált mára számos, minden korosztálynak egyaránt kedveskedő programsorozat fonta körbe.

A rendezvény „főszereplője”, a díszes fonott kalács az idén a Százszorszép Óvoda konyháján készült, méghozzá nem is kevés. A kétszáz kerek kalinkóból jutott egy falásnyi minden nézelődőnek. Ezt osztogatták a gyerekek azoknak a bámészkodóknak is, akik a templomtól a rendezvénysátorig, lovaskocsikon felvonuló, éneklő csoportok útját kísérték.

 

A folkfesztivál keretében a legifjabb táncosok, a répcelaki óvodások is közönség elé álltak műsorukkal (Fotó: Kiss Teodóra)


A szombat délutáni műsorban répcelaki, nicki, soproni, hegyfalui hagyományőrzők idézték népszokásainkat. A műsort ökumenikus ima előzte meg. Érdekes egybeesés, hogy mindkét keresztény gyülekezet papját, illetve lelkészét – Aigner Gézát és Verasztó Jánost – épp húsz éve szentelték fel a lelkipásztori szolgálatra. Míg a művelődési központban Polgár Csaba képzőművész kiállítása és a fogyasztási javak vására várta az érdeklődőket, a téren kézművesek ütöttek tanyát.

 



Testi táplálékról a demecseri, káposztás ínyencségeket kínáló asszonyok és a Nyírségi Ízkirályok Egyesülete gondoskodott. Az utóbbiak sátránál lapcsánka és székely csorbaleves illata csalogatott. Az idén minden eddiginél nagyobb szerepet kapott a sajt: meghirdették a Medvesajtból készült sütemények versenyét, amelyen nyolc helyi háziasszony jeleskedett.

A sztárvendégek mellett vasárnap több helyi formáció is a nagyszínpad deszkáira lépett. Nagy tapsot kapott az Energy Dance répcelaki csoportja és a Rakurai Karate Egyesület bemutatója. Az idén a kicsik szórakoztatására külön kölyökszínpadot állítottak fel, és beindult a kisvonat is, hogy vidám utazásra hívjon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!