Hírek

2013.07.10. 13:36

Ellenőrzést hajtott végre a számvevőszék

Jánosháza – Az Állami Számvevőszék szerdán hozta nyilvánosságra Jánosháza önkormányzatának belső kontrollrendszereit értékelő ellenőrzését.

Bajdó Bettina

A belső kontrollrendszer kiépítése és működtetése nélkül nem valósítható meg a közpénzek, a közvagyon szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználása _ olvasható az összegzésben. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította-e ki a belső kontrollrendszert, megfelelően működtette-e a gazdálkodás folyamatában kulcsszerepet betöltő szakmai teljesítésigazolás és utalvány ellenjegyzés kontrolltevékenységeit, illetve biztosította-e a belső ellenőrzés szabályos és eredményes működését. Jánosháza Nagyközség Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalában 2011-ben a belső kontrollrendszeren belül a környezetet és a tevékenységeket részben megfelelően, a kockázatkezelési rendszert, az információs és kommunikációs rendszert, valamint a monitoring rendszert nem megfelelően alakították ki.

A számvevőszék Keresztes István polgármesternek  adott pár tanácsot a hatékonyságra vonatkozóan. Fotó: Kiss Teodóra

Az összesített értékelés alapján a belső kontrollrendszer kialakítása nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek, amely kockázatot jelent az önkormányzat tevékenységeinek szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes végrehajtása során. A hivatalban 2011-ben az államháztartáson kívülre történő működési és felhalmozási célú pénzeszközátadásokkal, az állományba nem tartozók megbízási díjaival, valamint a külső szolgáltatók által végzett karbantartási, javítási munkákkal kapcsolatos kifizetések során a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő szakmai teljesítésigazolás és utalvány ellenjegyzés belső kontrollok működésének megfelelési szintje gyenge volt. Az ellenőrzött kifizetésekkel összefüggésben – a rendelkezésre bocsátott dokumentumok alapján – jogosulatlan kifizetést nem tárt fel az ellenőrzés. Azonban a gazdálkodásban kulcsszerepet betöltő kontrollok működésében feltárt hiányosságok miatt fennáll a hibák bekövetkezésének a kockázata.

Az Állami Számvevőszék azt javasolta a polgármesternek, intézkedjen arról, hogy kötelezettségvállalásra kizárólag a pénzügyi ellenjegyzés után kerüljön sor, továbbá intézkedjen a jelentésben a szakmai teljesítésigazolás és az utalvány ellenjegyzés kontrollokkal, valamint a belső ellenőrzés működésével összefüggésben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok tekintetében az esetleges munkajogi felelősséggel kapcsolatos körülmények kivizsgálásáról.

 

 

A számvevőszék javasolta a jegyzőnek, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően intézkedjen az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetéséről. Továbbá ügyeljen a hibák megelőzése, érdekében a pénzügyi folyamatokban kulcsszerepet betöltő kontrollok jogszabályokban előírtaknak megfelelő működésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!