Hírek

2013.07.03. 14:00

Kórházi ünnep

Semmelweis Ignác születésének évfordulójából rendeztek szerdán ünnepséget a szombathelyi Markusovszky kórházban.

Bajdó Bettina

Semmelweis Ignácnak, az anyák megmentőjének születési évfordulója az egészségügyi dolgozók ünnepe hazánkban. Ez alkalomból tartottak szerda délután megemlékezést a Markusovszky kórházban. Az ünnepségen kitüntetéseket és kinevezéseket is átadtak.

A Romhányi-teremben rendezett ünnepségen megjelenteket prof. dr. Salamon Antal, a kórház tudományos bizottságának elnöke köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy Semmelweis Ignác beírta magát az orvostörténelembe. A bizottság elnöke az anyák megmentőinek érdemeiről is beszélt, például arról, hogy a klórmész-oldatos kézmosást a fertőzést megelőzőként ajánlotta kollégáinak.

Felfedezését még abban az évben közzétette, majd kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klóros kézmosásra, Élete során azonban az orvostársadalom nagy része nem vett róla tudomást, nem kapta meg az elismerést. Később azonban az őt megillető helyre került az orvostörténelem, ma már utcákat neveznek el róla, szobrokat készítenek az anyák megmentőjéről.

A köszöntő után dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos tartott ünnepi megemlékezést az orvos születésének 195. évfordulója alkalmából. Hangsúlyozta, hogy Semmelweis Ignác nevének említése több gondolatot is ébreszt. Feltette a kérdést, hogy mikor értette meg a világ a munkásságának jelentőségét, majd válaszolt is rá: a hazai és a nemzetközi elismerés csak a halála után érkezett. A főorvos időutazásra invitálta a jelenlévőket, Semmelweis Ignác munkásságát elevenítették fel.

Ezután prof. dr. Nagy Lajos főigazgató és dr. Káldy Zoltán stratégiai és minőségirányítási igazgató adta át a kitüntetéseket, elismeréseket és kinevezéseket. Az Év orvosa kitüntetést dr. Schaffer Éva vehette át. A Kórház kiváló orvosa dr. Király István lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!