Hírek

2013.07.29. 20:03

Pusztító lángok Pecölnél - Négyezer pulyka pusztult el a tűzben

Négyezer pulyka esett áldozatul abban a tűzben, amely hétfő este keletkezett a Pecöl határában.

Bajdó Bettina

Tarló kapott lángra, majd az erős szél miatt a lángok átterjedtek a pulykanevelde tetejére. A tűz körülhatárolását ötös kiemelt riasztási fokozatnak megfelelő erőkkel kezdték meg a tűzoltók.

Hétfő este hét óra előtt futott be a riasztás a tűzoltókhoz, hogy tarló kapott lángra Pecöl külterületén - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől, aki hozzátette: az időjárás nem kedvezett az oltásnak. A tűz az erős szél miatt ugyanis gyorsan terjedt, és hat táblán, mintegy 70 hektár nagyságú területén égett. Több helyen a körbálák is meggyulladtak.

Egy közeli pulykanevelde mellett 400 körbála égett, onnan a lángok átterjedtek az egyik 1400 négyzetméter területű épületre, amely teljes terjedelmében égett. A tűzben négyezer pulyka elpusztult.

A szóvivő kiemelte, hogy a másik épületre a tűzoltó egységek beavatkozásának köszönhetően a lángok nem terjedtek tovább. A tűz körülhatárolását ötös kiemelt riasztási fokozatnak megfelelő erőkkel kezdték meg, a lángok megfékezésére a szomszédos megyékből is érkeztek tűzoltók.

A tűz továbbterjedésének megakadályozásán nyolc erőgéppel és 13 szerrel összesen 52 hivatásos tűzoltó dolgozott Sárvárról, Szombathelyről, Körmendről, Zalaegerszegről, Pápáról, Ajkáról, Csornáról, és Sopronból, 27 önkéntes tűzoltó Jánosházáról, Pecölből, Vépről és Ikervárról, valamint mintegy 100 helyi lakos.

Késő estére az egységek körülhatárolták a tüzet, megszüntették a lánggal égést, és a fokozatot a tűzoltásvezető kettes kiemeltre minősítette vissza. Balogh Nikoletta hozzáfűzte még, hogy kedden délelőtt az utómunkálatokon zajlottak, az egységek a még izzó részek megszüntetésén dolgoznak. A tűz keletkezési okának megállapítására tűzvizsgálati eljárás indul.

 

Tűzoltók dolgoznak Pecöl külterületén, ahol mintegy hetvenhektárnyi területen lángolt a tarló és a lángok átterjedtek a közeli pulykaneveldére 2013. július 29-én este. Az egyik épület tetőszerkezete teljesen leégett. MTI Fotó: Kászoni László

Ég a tarló Pecöl külterületén, ahol mintegy hetvenhektárnyi terület lángolt és a lángok átterjedtek a közeli pulykaneveldére 2013. július 29-én este. Az egyik épület tetőszerkezete teljesen leégett. MTI Fotó: Kászoni László


Felhívás a tűzesetek megelőzése érdekében

Az elmúlt napokban megyénkben számos alkalommal riasztották a tűzoltóegységeket szabadtéri tüzek oltásához. A bobai gumitelepen pusztító tűz országos sajtóvisszhangot is kapott. Szerencsére emberi életben sehol nem esett kár.

Tekintettel a rendkívül magas hőmérsékletre és az ezzel összefüggő országos tűzgyújtási tilalomra, a környezetünk iránti személyes felelősségünk jegyében a Vas Megyei Védelmi Bizottság mindenkit megkér a vonatkozó tűzmegelőzési előírások szigorú betartására, a tűzeset megelőzését szolgáló körültekintő magatartásra. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy Vas megyében elkerülhessük az életeket és anyagi javakat veszélyeztető további tűzesetek kialakulását!




Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!