Hírek

2013.08.14. 22:00

A legkedveltebb Vas megyi fürdőhelyek (7.): Szombathely

Szombathely - Keressük a legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet. Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a vendégeket, hogy kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa a Vas népe online-szavazásán dől majd el. Ezúttal Szombathelyen jártunk, ahol két fürdő közül is válogathatnak a víz után vágyakozók.

Bajdó Bettina

A Vasivíz Zrt., illetve jogelődje 1964 óta foglalkozik fürdőüzemeltetéssel. A szombathelyi Termálfürdő 1962. május 1-jén nyitotta meg kapuit. A fürdő és medencéi a város legszebb területén találhatók. Itt kapott helyet a Fedett Uszoda is, melynek terveit Nagy Elemér, Ybl-díjas építészmérnök készítette 1981-ben. Dr. Kohuth Viktor vezérigazgató elmondta, hogy a Termálfürdő közel négy hektáron, parkosított környezetben várja vendégeit. Időszakos jelleggel, júniustól egészen szeptemberig üzemel. A Termálfürdő területén egy feszített víztükrű ülőmedence (32-34 fokos vízzel) és gyermekmedence (29-30 fokos vízzel) nyújt kikapcsolódási lehetőséget. A Fedett Uszodában feszített víztükrű, ötvenméteres, nyolcsávos, kiváló minőségű úszómedence, valamint tanmedence és lazító medence található. A Termálfürdő vízigényét a fürdő területén található három mélyfúrású termálvízkút biztosította kezdetektől fogva. A kutak vizét a szakhatóság gyógyvízzé, illetve ásványvízzé minősítette, Aqua Savaria névvel. A gyógyvíz elsődlegesen a Fedett Uszoda területén található nappali kórházban, valamint az uszoda előtt található ivókúton keresztül jut el a felhasználókhoz. Az értékes oldott ásványi anyagokat tartalmazó szombathelyi gyógyvizet többek között savtúltengéssel járó gyomor- és bélrendellenességekre, epehólyag és epe-utak rendellenességeinek kezelésére ajánlják belső fogyasztásra a szakemberek. Fürdőkúra során pedig elősegíti a mozgásszervi betegségek gyógyulását.

A vezérigazgató hozzátette, hogy 2006-ban a Vasivíz Zrt. fejlesztésében – több mint négyszáz millió forintból – teljesen újjászületett a Termálfürdő. Ennek során megújult az ülőmedence és elkészült az új gyermekmedence. A kettő közé egy földbe süllyesztett vízforgató gépház épült, az amfiteátrum jellegű lelátóval.

– Fontos számunkra a folyamatos fejlesztés – folytatta a vezérigazgató. – Idén a Termálfürdő területén egy fejlesztésnek köszönhetően korszerű és biztonságos módon történik a fürdővíz fertőtlenítése. Az ultraibolya fénnyel (UV) történő besugárzás technológia a víz fertőtlenítésének egyik legmegbízhatóbb és leginkább környezetbarát módja. Az eljárás alkalmazásával lényegesen kevesebb vegyszer felhasználása mellett is sikerül az előírásoknak megfelelő vízminőséget biztosítani, melyet egyértelmű elégedettséggel fogadtak fürdővendégeink.

Nemcsak vizes élmények várnak az ide betérőkre: az uszodában egyéb szolgáltatásként női és férfi szauna, kozmetika, szolárium, fodrászat és büfé áll a vendégek rendelkezésére. A Termálfürdőben található ülőmedencében pezsgő- és masszázspadok, széles és keskeny nyakzuhanyok kényeztetik a fürdőzőket. A gyermekmedencében billenő vödör, fóka, szivárványcsúszda, vízpermet, nyakzuhany és vízgomba ad alkalmat az önfeledt játékra. A medencék mellett büfé, ingyenesen igénybe vehető napozóágyak, korszerű játszótér, sportpályák várják a látogatókat.

A nyári időszakban átlagosan 50-55 ezer ember veszi igénybe a Fedett Uszoda és Termálfürdő szolgáltatásait. A Fedett Uszodában található versenymedence ad lehetőséget a sportolásra, míg a tanmedence a gyermekek úszásoktatását szolgálja. A szezonális Termálfürdő szolgáltatásait elsősorban a helyi kötődésű, idősebb korosztály, valamint a kisgyermekes szülők veszik igénybe.

Koroknyai Sándor is szívesen tölti unokáival az időt a termálfürdőben. Valter és Vendel minden lehetőséget megragad arra, hogy nagyapjukat rávegyék egy kis fürdőzésre.

– Szombathelyiek vagyunk, s a nagy melegben nem is tudnék jobb programot elképzelni az unokákkal, mint a termálban a fürdőzést – mondja Sándor. – Sokszor jövünk, mert szeretünk ide járni. A gyerekek nagyon élvezik a gyerekmedencét, s természetesen a fagyizót is minden alkalommal meg kell látogatnunk. Vagy délelőtt jövünk ki, vagy délután, a gyerekektől függ, hogy mennyire bírják. A víz nagyon jó hőfokú, s a gyerekek is tudnak játszani. Nagyon örülnénk annak, ha még tovább fejlődne a fürdő, s még több medence lenne a területen.

Koroknyai Ferenc unokáival a termálban. Fotó: Horváth Csaba

Szombathelyen más lehetőségük is van azoknak, akik hűsítő vízre vágynak, a Tó fürdő 5,4 hektáros területén öt temperálható vizű medencével várja a vendégeket. Feszített víztükrű úszómedence, tanmedence, csúszdamedence, kalandmedence és háromrészes gyermekmedence áll a felüdülni vágyók rendelkezésére. Kisörsi Ferenc, a Szova Zrt. működtetésében lévő Tó fürdő létesítményvezetője elmondta, hogy a jelenlegi állapotában 2002-2003-ban készült el a városi strand. Az átalakításra azért volt szükség, mert a fürdő területén lévő medencét a szomszédos tó vízével töltötték fel. Egy rendelet azonban szabályozta, hogy vízforgató berendezésnek kell működnie a strandok medencéiben, ez mozdította elő az átalakítást. Azóta sem tétlenkednek, több felújítás is volt a fürdőben, idén például több napozóágyat is beszereztek, s munkába állt az új hőszivattyú. Ennek az átalakításnak köszönhetően itt található a megye, de lehet, hogy az ország legmelegebb hideg vizű medencéje. Az átalakítással komfortosabbá tették a fürdőt, hiszen így garantálni tudják a 27-28 Celsius-fokos vízhőmérsékletet. Ráadásul energiatakarékosabb is a működtetés. A létesítményvezető hozzátette, talán ennek és a jó időnek is köszönhető, hogy látogatottsági csúcsot döntöttek az elmúlt évekhez képest. A tavalyi és a tavalyelőtti években is 40 ezer körül volt a látogatószám, idén már 50 ezer fölött van. A célközönség a 20 év alatti korosztály, de vannak családi programjaik is. A Tó fürdő egy nyüzsgő városi strand, sportpályákkal, csúszdákkal és fitnessprogramokkal. Úgy tervezik, hogy idén szeptemberig tartanak nyitva, ám ha marad a kánikula, akkor tovább is várják a vendégeket.

A fürdőben tölti a napjait

Varga Jánosné, azaz Irénke a szombathelyi Tó fürdő törzsvendége. A fürdőben azt mondják, ha Irénke megjelenik, akkor tudják, hogy aznap jó idő lesz. A szombathelyi nő életét végigkísérte a városi strand szeretete, már gyerekkorában is sok időt töltött a vízben. Ahogy ő fogalmaz, szinte itt nőtt fel. Aztán felnőttként ő is a gyerekeit, unokáit a víz szeretetére tanította meg. Nagyon szeret korán érkezni, ilyenkor az élménymedencében sincsenek sokan, s napimádónak vallja magát. Ahogy ő fogalmaz, kell a szervezetének a D-vitamin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!