Hírek

2013.08.05. 22:00

Ezüstérem az IBO-ról

Hajnal Bence, a Bolyai gimnázium végzőse ezüstérmet szerzett a legrangosabb nemzetközi biológiaversenyen.

Simon Erzsébet

Az IBO (International Biology Olympiad) a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny, amelyen a földkerekség mintegy hetven országa 4-4 fős, középiskolásokból álló csapattal vesz részt. A társaságok tagjai önállóan versenyeznek, azaz csak egyéni eredményt hirdetnek. Hajnal Bence, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium idén érettségizett diákja tagja lehetett a magyar csapatnak, s a svájci fővárosban nemrég megrendezett viadalról ezüstérmet hozott.

Bence tavaly az OKTV-n harmadik helyezést ért el biológiából, s ezzel automatikus meghívást kapott az IBO hazai válogatóversenyére. A résztvevőkre tavasszal Szegeden több fordulós, elméleti és gyakorlati tudnivalókat egyaránt tartalmazó feladatsor megoldása várt, s ezután - folyamatosan csökkentve a létszámot - választották ki azt a négy diákot, aki Magyarországot képviselhette a nemzetközi diákolimpián. Bence a válogatóversenyen második lett. Három társával utazhatott Bernbe, ahol a feladatok főként a sejt- és molekuláris biológia, a klasszikus és molekuláris genetika, valamint a növénytan, állatszervezet- és élettan, ökológia és etológia témaköröket ölelték fel.

Hajnal Bence – társaival – kiemelkedően szerepelt a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián, ahol 62 ország 240 versenyzője vett részt (Fotó: Bán Sándor)

- Általában olyan feladatok szerepelnek a versenyen, amelyek abszolválása megköveteli a számos tudományágban való jártasságot - magyarázta Bence. - A gimnáziumi biológia tanárom, Baranyai József mellett a felkészüléskor sok segítséget kaptam a matematika tanáromtól, s a NYME növénytani tanszékétől. Ajánlott irodalom volt egy 1300 oldalas angol nyelvű biológiakönyv, ezen is átrágtam magam. A verseny közös nyelve is az angol volt. A berni egyetemen először a gyakorlati feladatokat kellett teljesíteni, majd két nap múlva következett az elmélet. Meglehetősen nehéz kérdésekre kellett feleleteket találni. Tableteken dolgoztunk, néha kikapcsolt a wifi, azt hittem, el sem mentek a válaszok.

Bence olyan jól teljesített, hogy végül ezüstéremmel gazdagodott. Csapattársai közül ketten szintén ezüst, egyikük pedig bronzérmet kapott. Európai csapatként náluk jobban csak a németországi teljesített. A zenélő - korábban harsonát, tenorkürtöt fújó, jelenleg gitározó - , énekelgető, szívesen sütő-főző, ősztől orvostanhallgató Bence a nemzetközi díja mellett megkapta a gimnáziuma Bolyai-érmét. Ezt azok érdemlik ki, akik a versenyeredményeiken túl kiemelkedő emberi kvalitásokkal bírnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!