Hírek

2013.08.15. 17:03

Kozma atya: Imádkozzunk, hogy az ideológiai vasfüggöny is leomoljon

Körüljár és jót tesz, utalt Jézusra Kozma Imre atya az ősi búcsújáróhelyen celebrált szentmise homíliájában. A mai magyaroknak is ezt az utat kell követniük a jövőjük érdekében.

Simon Erzsébet

A burgenlandi Boldogasszony több száz éves magyar búcsújáróhely. A kilencvenes évek eleje óta egyre többen keresik fel augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén a település templomát, hogy részt vegyenek a hagyományos magyar zarándokmisén. Csütörtökön is sok százan töltötték meg a gyönyörűen felújított Boldogasszony Bazilikát, ahová nem csak autóval, de gyalogosan és kerékpárral is érkezett a hívek sokasága. A magyarországi és a határon túli magyar zarándokok előtt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője celebrált szentmisét. A templomi sokadalom mind énekelte a Boldogasszony anyánk kezdetű Mária-éneket, amikor a fertőszentmiklósi Rozmaring Hagyományőrző Nyugdíjas Egyesület és a Szent György Lovagrend Mosonmagyaróvári Priátusa tagjainak felvezetésével bevonultak a bazilika melletti Ferences Rendház szerzetesei, a sor végén Kozma Imrével, aki fél évszázada szolgálja az Urat: nemrég a szülőfalujában, a szigetközi Győrzámolyon mutatta be az aranymiséjét.

Fotó: Ohr Tibor

A zarándokmise homíliájában tegnap így beszélt: „A vasfüggönyt már lebontottuk, ezért ünnepelhetünk mi magyarok újra, immár a 24. alkalommal az ősi magyar búcsújáróhelyen, Boldogasszonyfalván augusztus 15- én. Imádkozunk azért, hogy az ideológiai vasfüggöny is leomoljon.” A magyarok Mária- tiszteletéről azt mondta, a nemzeti jellegét a Szentszék is elismerte. „XIII. Leó pápa 1896-ban külön ünnepet rendelt el. XII. Piusz pápa pedig október 8-át jelölte meg. Ez a nap a naptárunkban Koppány napja is. A magyar léleknek van egy pogány és egy keresztény ősmintája. Mi újra és mindig Máriát választjuk. A Magyarok Nagyasszonyának tisztelete az üdvösséget adja, egy emberibb ország megteremtését segíti elő” – emlékeztetett.

Kozma atya szerint mostani világunkban különösen fontos a különféle karitatív szervezetek jelenléte, de a keresztény embernek magának, egyénileg is a jótetteivel kell tanúsítania, hogy Krisztushoz tartozik. Jézus ugyanis az ember méltó útját mutatja: körüljár és jót tesz, mondta. Így kell cselekednünk nekünk is, hiszen a kilátástalan helyzetekből így lehet kikerülni. A legnagyobb erő a jó, ami az ember szívében megszületik, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!