Hírek

2013.08.11. 22:00

A legkedveltebb Vas megyei fürdőhely (5.) - Sárvár

Keressük a legkedveltebb Vas megyei fürdőhelyet. Nyolc településre látogattunk el, ahol megkértük a vendégeket, hogy kérdéseink alapján osztályozzák az adott helyet. A különdíj sorsa a Vas Népe online-szavazásán dől el. Ezúttal Sárváron jártunk, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő vízi élményt.

Nagy Ildikó

A törzsvendégek jól tudják, hogy a Sárvári Gyógy- Wellnessfürdőt folyamatos fejlesztés és innováció jellemzi. A tudatosan átgondolt fejlesztések tervezése során cél volt, hogy a visszatérő vendégek mindig találjanak valami újdonságot. A fejlődést a kétféle gyógyvíz alapozta meg: 1200 méteres mélységből 43 Celsius-fokos, 2000 méterről pedig magas sótartalmú, 83 Celsius-fokos gyógyvíz tör fel. Az utóbbi fontos alkotórésze a nátriumklorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm, a fluor, és számos nyomelem. Bizonyított, hogy a sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, valamint összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében.

A vízben is megmozgatják a vendégeket (Fotó: Szendi Péter)

A 43 Celsius-fokos alkáli- hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátriumkloridot, hidrogénkarbonátot és nyomelemeket tartalmaz, ként és radont nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációs betegségek, sportsérülések utókezelésére, továbbá neurológiai panaszokra, izomlazító fürdésre. A két reumatológus szakorvos által „felügyelt” gyógyászati részlegben a hagyományos kezelések mellett az országban is ritkaságszámba menő terápiákat is alkalmaznak, ilyen például a lökéshullám-terápia – halljuk Koós Melindától, a fürdő értékesítési igazgatójától.

A sárvári fürdő azonban már régóta nem csak a gyógyulást szolgálja. A régi fürdő mellett – zöldmezős beruházásban, az első Széchenyi Terv során nyert pályázati támogatással – épült, 2002-ben átadott új létesítményben már a rekreációt, a teljes körű kikapcsolódást, feltöltődést szolgáló elemeket (szaunavilágot, élménymedencéket, fittness részleget) is megtalálták a vendégek.

2007-től aztán ismét látványos fejlesztések következtek, melyek lépései közül kiemelhetjük, hogy megépült a szabadtéri hullámmedence, megszépült a szabadtéri terület 2008-tól pedig – a fürdőben alkalmazott ultraszűrős víztisztító berendezésnek köszönhetően – klórmentes technológiával kezelhetik a belső medencék vizeit. Ez különösen megnyugtató tény a kisgyermekes anyukák számára.

A 2010-ben átadott – hullámmedencével, jacuzzival, úszómedencével, csúszdákkal és számos más élményelemmel gazdagított – új családi fürdőszárny már lehetővé tette, hogy a vendégeknek rossz idő esetén se kelljen lemondaniuk a vízi attrakciókról. Ráadásul ebben a részben a család minden tagja – gyermekek és felnőttek egyaránt – találnak kedvükre való sarkot. Míg a felnőttek a jacuzziban ülnek, szemmel tarthatják a közeli medencében pancsoló gyermeket. Ezzel a beruházással a gyógyászati és a wellness részleg elkülönülése is megoldódott.

Különösen a kisgyermekes családok értékelik a fürdő bababarát jellegét: a létesítményben ugyanis az édes-anyák a bébikonyhától kezdve a pelenkázó- és altatóhelyiségig minden számukra fontos dolgot megtalálnak. Tavaly újabb elemmel bővült a komplexum: a fürdő szomszédságában megépített kalandpark a városban hosszabban időző vendégek számára is remek alternatívát jelent.

A fürdőben egyébként kulturálisan is töltekezhetnek a vendégek, hiszen folyamatosan különböző programokat kínálnak számukra. Nagyon népszerűek a nyaranta heti, év közben pedig havi rendszerességgel megrendezett éjszakai fürdőzések, amelyek során kulturális élményt (koncerteket, táncos bemutatókat) kínálnak a vendégeknek. Koós Melinda azt mondja, a látogatók annyira megszerették az éjszakai fürdőzéseket, hogy szinte „kikövetelik” ezeket a programokat.

De volt már a sárvári fürdőben – méghozzá a medence partján – komolyzenei hangverseny, a kinti úszómedencében pedig víz alatti festménykiállítás is.

Mátyás László feleségével, Katával és kisfiukkal, Barnabással. (Fotó: Szendi Péter)

– Ár-értékarány szempontjából a sárvári a Dunántúl legideálisabb fürdője – jegyzi meg Vancsura Miklós, a létesítmény igazgatója. Hozzáteszi azt is, hogy a nagy volumenű fejlesztések után sem pihenhetnek, igaz, a mai hétköznapokat inkább jellemző innovációs törekvések kevésbé látványosak, ugyanakkor nagyon fontosak. Folyamatosan kikérik például a fürdővendégek véleményét mind a szolgáltatásaik színvonalával, mind pedig a személyzet felkészültségével, hozzáállásával kapcsolatban. És bár a visszajelzések jók, tisztában vannak vele, hogy ez nem azt jelenti, hogy lazíthatnak, hiszen a fürdő mindennap vizsgázik. Az adatok tanúsága szerint pedig ez a vizsga sikeres: a 2010-es bővítést követő évben ugyanis 744 ezer látogatója volt a fürdőnek. (Itt érdemes megjegyezni, hogy a pályázati anyagban előzetesen 620 ezer látogatóval kalkuláltak.) Tavaly 727 ezren váltottak jegyet a létesítménybe. Jelenleg az egyik legfontosabb cél az, hogy ne veszítsenek látogatókat. Folyamatos energetikai fejlesztéseik révén a költségeiket is csökkenteni tudják, miközben a környezetvédelmi szempontokra is ügyelnek.

Vancsura Miklós, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő igazgatója újdonságként említi, hogy az idén bevezették az online jegyrendelést, aminek lehetőségével előszeretettel élnek a fürdővendégek.

A Szabadszállásról érkezett Váradi házaspár a gyógymedencében. (Fotó: Szendi Péter)

– Most vagyunk itt először, az interneten olvastunk a fürdőről, és gondoltuk, eljövünk egy hétre – mondja Váradi Ferencné, aki férjével a Bács-Kiskun megyei Szabadszállásról érkezett, és nagyon elégedett mind a fürdő, mind a vendéglátóhelyek színvonalával.

A kinti vízi gyermekparadicsom közepén szólítottuk meg Mátyás Lászlót, aki feleségével, Katával és kisfiukkal, a 13 hónapos Barnabással Szombathelyről ruccantak át egy kis csobbanásra. Ők is dicsérték a fürdőt: a kinti gyermekmedencéket, a tisztaságot és a kellemes környezetet.

Visszatérő fürdővendég

Gyakori vendég a sárvári fürdőben Iváncsik Gergő válogatott kézilabdázó, az MKB Veszprém KC játékosa. Azt mondja, főleg a családi szárnyat kedvelik, ahol nemcsak kisfia, a négy esztendős Máté, de ő is megtalálja a kedvére való medencét.

– Tavaly a szüleimmel közösen töltöttünk el néhány napot Sárváron. Ők is annyira megkedvelték a várost és a fürdőt, hogy az idén nyáron visszamentek egy hétre – mondja. A népszerű sportoló azt is elárulta, hogy bár a Balaton közelében él, ha fürdőzésről van szó, Sárvárt választja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!