Hírek

2013.08.07. 22:00

A dödöllétől a karneválig számba veszik értékeinket

A törvény próbál rendszert vinni nemzeti és helyi értékeink nyilvántartásába, de a folyamat lassú és bürokratikus.

Rózsa Melinda

Egy tájegység jellegzetes bora, egy neves költő alkotása, egy falusi hagyomány - miből lesz a hungarikum, mi számít majd hivatalosan „értéknek”? A hungarikum-törvény, illetve az annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet június 16-át szabta meg határidőnek, hogy a helyi önkormányzatok döntsenek: kívánnak-e helyi értéktárat létrehozni, és ezáltal bekapcsolódni a magyar értékek lajstromba vételének lépcsőzetes folyamatába.

A kép vegyes: van, ahol egy az egyben lemondanak erről – mondván, hogy az egész város értékes –, és van, ahol a szándék megvan, de a képviselők még nem tudtak foglalkozni ezzel a kérdéssel. Érték lehet az épített környezet, kulturális örökségünk elemei, de akár műszaki megoldások is. Az ön falujában úgy termesztik a tököt, ahogy sehol másutt? Szóljon a polgármesternek, akár hungarikum is lehet belőle.

Településenként bizottság és értéktár, majd megyei szint, s aztán a hungarikum bizottság. Helyben azonban nem kötelező, csak lehetőség, és amúgy is bárki ajánlhat értékeket a listára. Nemrég járt le az a határidő (vagyis a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény és a végrehajtásáról szóló kormányrendelet hatályba lépésétől számított 60 nap), amíg az önkormányzatoknak dönteniük kellett, hogy lesz-e a településen helyi értéktár vagy sem.

A csúcson a hungarikumok állnak, de minden település létrehozhat saját, helyi értéktárat. A hivatalos keretek szerint a települési értéktár bizottság szervezi az adott helységben fellelhető nemzeti értékek azonosítását, létrehozza az ezek adatait tartalmazó gyűjteményt, és megküldi azt a megyei értéktárba. A jogszabály szerint nemzeti értéknek minősül „a magyar alkotótevékenységhez, termelési kultúrához, tudáshoz, hagyományokhoz, tájhoz és élővilághoz kapcsolódó, nemzetünk történelme, valamint a közelmúlt során felhalmozott és megőrzött minden szellemi és anyagi, természeti, közösségi érték vagy termék, amely hazai szempontból meghatározó jelentőségű, így nemzetünk – de legalább egy meghatározott tájegység lakossága – a magyarságra jellemzőnek és közismertnek fogad el”, illetve jó hírünket terjeszti a világban.

A Savaria Történelmi Karnevál, valamint a római legió például olyan értékek, amelyekre méltán lehet büszke a vasi megyeszékhely (Fotó: Szendi Péter)



Vas megye bővelkedik értékekben, de hogy ezek közül mik kerülnek majd hivatalosan lajstromba, az nem feltétlenül a valós képet fogja tükrözni, de a bürokrácia is latba vetül. Savaria karnevál, Berzsenyi vagy Weöres költészete, az őrségi tökmagolaj, a szeres településszerkezet, a vasi dödölle, a vaskeresztesi bor, termál- és gyógyvizeink... – csak néhány ötlet, mit lehetne majd felvenni a listára. Ötletelni lehet bátran, ugyanis az értéktárakba valamely érték felvételét bárki kezdeményezheti. Érték lehet egy irodalmi vagy zenei alkotás éppúgy, mint egy találmány, étel vagy ital, egy őshonos állatfaj.

Persze nem minden település él a helyi értéktár létrehozásának jogával, például Kőszeg sem. A kisváros maga egy értéktár, nincs sem szükség, sem lehetőség arra, hogy bármit is külön kiemeljenek, mondják az önkormányzatnál. A megyeszékhely sem döntött, de itt nem a szándék hiányzik, csak mulasztás történt. Mint ahogy Angyal László, a szombathelyi hivatal kommunikációs vezetője lapunkat tájékoztatta, bár a határidő a törvény szerint valóban lejárt, foglalkozni kíván a témával a szombathelyi önkormányzat is. A helyi értéktár ügye jelenleg előkészítés alatt van, és a következő, azaz a szeptemberi közgyűlés fogja tárgyalni.Körmend azon települések közé tartozik, ahol már döntöttek a helyi értéktár létrehozásáról, június végén.

A képviselők döntése értelmében létrehozzák a települési értéktárat, de külön bizottságot nem hoznak létre mellé, a teendőket a társadalmi ügyek bizottsága látja el. A falvak, városok értékeinek összegyűjtése megyei szinten folytatódik. A törvény a megyei önkormányzatok számára biztosítja annak lehetőségét, hogy megyei értéktárat és megyei értéktár bizottságot hozzanak létre. Ez utóbbi szervezi a megye területén azonosított települési és táj-egységi értéktárak adatainak összesítését, gondoskodik a még nem azonosított, de a megye területén fellelhető nemzeti értékek azonosításáról, létrehozza a megyei értéktárat és megküldi azt a Hungarikum Bizottságnak. Az ügy folyamatban: a Vas megyei közgyűlés már meghozta a szükséges határozatot a Vas Megyei Értéktár, illetve ennek összeállítása érdekében a Vas megyei értéktár bizottság létrehozásáról.

 

 

Szerintem
Az újságíró véleménye

Felsorolni, számba venni, listákat készíteni persze igen hasznos dolog. Az emberiség tudásának jelentős része feledésbe merült volna már e nélkül. Mindez azonban édeskevés, ha azt a cél tartjuk szem előtt, hogy a nagyvilággal is megismertessük mindazt, ami igazán értékes hazánkban. Ahhoz kőkemény lobbi és marketing kell. Hiába vagyunk róla meggyőződve, hogy a magyar bornak nincs párja széles e féltekén, ha belépünk egy szupermarketbe valahol Németországban, tőlünk ezer kilométerre, azt látjuk, a polcok roskadásig teltek a francia, olasz, spanyol, sőt, osztrák palackokkal. Talán a sarokban árválkodik egy üveg tokaji. Pedig a minőséget mi is hozzuk. Ideje volna profitálni is belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!