Hírek

2013.08.30. 13:10

Testvér a város

Szombathely olasz testvérvárosa, Lecco küldöttsége járt nálunk, ellátogattak a piacra, egy helyi termékbemutatóra.

Kozma Gábor

Ellátogattak a piacra, és egy termékbemutatóra. Ütős kollekciót állítottak össze a szombathelyi piac kistermelői, meglepve az északolasz Lecco testvérváros delegációját. A Vásárcsarnok bejáratánál Tóth Imre igazgató fogadta, majd kalauzolta a küldöttséget. Virgino Brivio polgármester láthatóan élvezte a lángos, meg a fokhagymapác ízeit, és persze a házi lekvárokat.

– Mintha otthon lennénk – mondta aztán és egy medvehagymás-sajtos kompozíciót vett célba. Mindehhez kiváló Garger bor dukált. A vendégeket elkísérte Marton Zsolt alpolgármester és dr. Takácsné dr. Tenki Mária civil tanácsnok is. Marton úr szerint a helyi termékek kölcsönös megismerése, netán cseréje révén új dimenziók nyílhatnak a testvérvárosi kapcsolatokban. 

– Kultúra, sport és gazdaság; így indul a történet, majd jöhet a finomhangolás. S ha már a civil szálakat kötjük össze, akkor jó úton járunk – mondta az alpolgármester. Hasonló véleményt fogalmazott meg a comoi tó partján elterülő, 50 ezres település testvérvárosi egyesületének vezetője, Giuseppe Magni úr is.

Az olasz delegáció vezetője, Virgino Brivio polgármester az óriás paradicsommal. Ez meglepte (Fotó: Kozma Gábor)


Horváth Csaba városi képviselővel elmélyülten tárgyalt, majd a társaság felkerekedett és irány a piac. Virginio Brivio három éve vezeti az olasz várost, s mint mondta, büszke a szombathelyi kapcsolatra. 

– Ez egy kitüntetett hely. Szent Márton szülővárosa, az egykori római légiók otthona. Nálunk is krízis van, ám ez közelebb hoz minket. Együtt könnyebb megoldani a nehézségeket. A helyi termékek cseréje, forgalmazása példamutató lehet – így az elöljáró. Aki a turizmus fellendítésében látja a válságból kivezető utat és jó ötletnek tartja a Savaria karnevált. 

– Ipari városként vagyunk ismertek, de ez változóban. Az irodalom, a művészet, a gasztronómia tör előre és ezek közös értékeink – fejtegette Brivio úr, majd vásárolt. Láthatóan lenyűgözték azok az óriás paradicsomok, amelyeket a sárvári Dankovics család árult. – Méghogy mi vagyunk a paradicsom hazája? – nevetett fel az első meglepetés után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!