Hírek

2013.08.21. 15:28

Vasiak is kaptak állami kitüntetéseket

Vas megye - Augusztus 20. alkalmából magasrangú állami kitüntetést kaptak Vas megyei notabilitások is.

Merklin Tímea

Az állami kitüntetéseket az államalapító Szent István ünnep alkalmából a budapesti Néprajzi Múzeum épületében adták át. A kitüntetéseket Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta, az augusztus 19-i díjátadó ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől vehette át a 72 kitüntetett a rangos elismerést.

Hét évtizedes alkotói munkássága elismeréseként Csonka Ernő szombathelyi festőművész a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést kapta, amelyet személyesen vett át a 93 esztendős művész.

- Nagyon örültem a kitüntetésnek; általam nagyon tisztelt tudósemberek kaptak állami elismerést, boldoggá tesz, hogy a kitüntetettek között lehetek - nyilatkozta Csonka Ernő a díjátadást követően.

A Szombathelyen élő 93 éves Csonka Ernő festőművész veszi át a magasrangú állami kitüntetést Navracsics Tibortól. Fotó: Mesterházy Mónika

A festőművész, amikor csak teheti, alkot, nemrég fejezett be egy portréképet.

- Amíg a kezem és ujjaim szót fogadnak az agyam irányításának, addig dolgozom. A pap holtáig pap, az orvos azután is orvos, miután nyugdíjba vonul; egy alkotó ember sem tudja elengedni a hivatást, amit az égiek számára kijelöltek. Úgy érzem, amíg tudom, csinálnom kell!

Csonka Ernő 1993 óta a Jeruzsálemi Szuverén Templomos Lovagrend Magyarországi Priorátusának Commendatora. Elismerései: Vas megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális tagozata díj (2000), Vas megye Közgyűlése Elnökének Gróf Batthány Lajos emlékérme (2002), Szombathely Megyei Jogú Város Kulturális Bizottságának Életmű díja (2004), Vas megye Közgyűlése Elnökének emlékplakettje (2011).

Az ünnep alkalmából Pintér Sándor belügyminisztertől vette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet 23 éve tartó tiszteletdíjas polgármesterségének elismeréseként Horváth Miklós, Velem polgármestere.

Antók Zoltán, az Antók Nyomdaipari Kft. nyugalmazott igazgatója, alapítója. a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehette át a Néprajzi Múzeumban a gazdaság fejlesztése, a sport támogatása, a közösség építése, valamint a polgári értékrend erősítése érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként. Antók Zoltán Kemeneskápolnán él, ahol a lakosság kérésére és bizalmának köszönhetően 2010-ig három cikluson keresztül volt a település polgármestere. Munkáját ellenszolgáltatás nélkül végezte, mert látta, hogy a település fenntartásához, a lakosság támogatásához minden anyagi forrásra szükség van. Nyugdíjba vonulásáig aktívan részt vett a közéletben, a polgári kezdeményezések munkájában, támogatta a szombathelyi Honderű szervezet rendezvényeit, segítette a Kemenesaljai Polgári Együttműködés Egyesület munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!