Hírek

2013.09.24. 17:16

Fórum az Aranyhídban

Szombathely - A szülőknek tartottak fórumot kedden délután az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Központban. Ami biztos: keresik a szakembereket, lesznek terápiák, s egy hónap múlva ismét referálnak a szülőknek.

Farkas Eszter

Mint arról már kedden beszámoltunk továbbfoglalkoztat 14 nyugdíjas szakembert a szombathelyi Aranyhíd Nevelési-Oktatási Központban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), az önkormányzat pedig finanszírozza a terápiás foglalkozásokat – erre jutott hétfőn délután Szombathely Közgyűlésének  Oktatási Bizottsága. Minderre azért volt szükség, mivel a tanév elején derült ki, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését, nevelését, oktatását végző Aranyhíd Nevelési-Oktatási Központban több terápia is megszűnt. Az iskolában 17 szakirányú végzettségű gyógypedagógusra lenne szükség, de az év elején csak négy ilyen helyet töltöttek be.

Kedden ismét terítékre került a téma, ezúttal az aggódó szülőket tájékoztatták a szakemberek egy fórum keretében az iskola épületében.

Fodor István, a Klik Szombathelyi Tankerületének igazgatója felvázolta azt, hogy miért alakult ki ez a helyzet. Elmondta: új státusokat biztosítanak, valamint továbbfoglalkoztatnának 14 nyugdíjas szakembert. Az egyéb terápiás foglalkozások is biztosítva lesznek, így például a lovasterápia is, mivel a város vállalja ezeknek a költségét.  A szükséges anyagi és emberi erőforrások rendelkezésre fognak állni a gyermekek ellátásához – nyugtatta a szülőket a tankerületi igazgató, hozzátéve biztosítják a túlmunka lehetőségét a jelenlegi dolgozóknak, így amíg nem töltik be a meghirdetett státuszokat, addig is elindulhatnak bizonyos foglalkozások.

A bevezető után aztán záporoztak a kérdések.  A szülők érdeklődtek, hogy lehetőség van-e arra, hogy a gyógypedagógiai asszisztensek számát is bővítsék a jövőben. Fodor István azt mondta, hogy már ezekre a státuszokra is adtak be kérelmet.

Egy szülő arra volt kíváncsi, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik például más iskolába járnak, ám szükségük van olyan fejlesztésekre, amelyeket eddig megkaptak az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Központban. Fodor István biztosította a szülőket, hogy ők is úgy, mint eddig meg fogják kapni az ellátást.

Felvetődött, hogy vannak olyan gyermekek, akiknél égetően szükséges a fejlesztés. A körülmények miatt egy szülő azt tanácsolta, hogy amíg nincs meg a megfelelő számú szakember, ezek a gyerekek kerüljenek előre a sorban, s mindenképpen kezdjék el náluk a terápiákat. Azoknál a kicsiknél pedig, akiknél nem égetően sürgős egy-egy foglalkozás türelmesen kivárják a sorukat.

Természetesen az óvodáról is esett szó. Egy édesanya aggódva kérdezte az óvodai terápiákról a szakembereket. Felvetődött az is, hogy a Micimackó Óvodában meg kell javítani a medencét. Ezt az önkormányzat magára vállalta – tájékoztattak. Fodor István azt ígérte, hogy egy hónap múlva ismét fórumon tájékoztatja majd a szülőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!