Hírek

2013.09.24. 15:05

Régészkedtek a kisdiákok

Szombathely - Rendhagyó történelemórákat tartottak kedden a negyedik és ötödik osztályos tanulóknak a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában.

Medics Diána

Négy különleges tanórát tartottak Halász Ferenc régész technikus közreműködésével. Az órák első felében a vendégelőadó diabemutatót vetített, és előadást tartott a régészek életéről, munkájáról, a feltárások menetéről, valamint a leletek „útjáról". Ottjártunkkor a 4/A osztályos gyerekek kíváncsian kapcsolódtak be az órába, érdeklődve kérdeztek az előadás közben, de a nekik feltett kérdésekre is azonnal tudták a választ. A fennmaradó időben a diákokat az iskola udvarára kísérték, ahol a távolugrógödörben régészeti lelet kiásását gyakorolhatták. A régész technikus ismertette a szabályszerű feltárás mozzanatait, majd  eszközeit  átadta a diákoknak, hogy ők is kipróbálhassák, milyen érzés felfedezni a homokba ásott műcsontvázat. Míg a gyerekek ezzel foglalatoskodtak, előkerült egy valódi emberi koponya is, amelyen az előadó bemutatta, hogyan lehet megállapítani a maradványról, hogy életében milyen nemű volt. Az imitált ásatás több osztály figyelmét is felkeltette. A diákok fegyelmezetten viselkedtek, és hatalmas érdeklődéssel figyelték a régész szakszerű, ám közérthető előadását.

A bemutatott leleteket és tárgyakat – mű- és valódi csontvázakat, maradványokat, agyagedényeket, mérőeszközöket, ásókat, lelettisztító ecseteket a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központja biztosította. Az érdekfeszítő délelőtti program pályázat által valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!