Hírek

2013.10.03. 15:30

Bronzérmet nyert a " Fagyis kocsi "

Fagyis kocsijával bronzérmet nyert a Nyugat-Magyarországi Egyetem csapata a III. MVM Energia Futamon. Németh Gáborral, a háromfős csoport szombathelyi tagjával beszélgettünk.

Merklin Tímea

A harmadik helyezést elért „Fagyis kocsi” valójában nem fagylaltos kocsi – ez a jármű művészneve –, hanem egy elektromos hajtású autó, amelyben a pneumatika feltöltő szerepet játszik. A sűrített levegős rendszer az autó hátsó részében található, az elektromos rendszer akkumulátorait tölti. A hajtást kerékpármotorok oldják meg.

– Mi vagyunk a második csapat, akik dolgoznak rajta. 2010-ben kezdte el Szíjártó Tamás, Reisz Lajos és Nagy Gábor. A mi csapatunk – Erdei Nóra Virág, Mosonyi Andor és én – felkészítette erre a versenyre, amelyet Budapesten a Széchenyi téren rendeztek. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az ALTrace (ALTernatív Hajtású Járművek Versenye) által indított MVM Energia Futamon számos egyetemi és amatőr versenycsapat között indultunk a NYME Faipari Mérnöki Karáról, amelyet október 1-jétől Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karnak (röviden: SKK) hívnak – tudjuk meg Németh Gábortól, a csapat egyik tagjától, aki ipari termék tervező mérnök szakon végzett, most doktorandusz.

Mosonyi Andor végzős faipari mérnök hallgatóval három éve foglalkoznak az autóval, Erdei Nóra Virág „beugró” volt, ő ipari termék- és formatervező mérnök szakos.

A „Fagyis kocsi” művésznévre hallgató jármű egy elektromos hajtású kocsi, amelyben a pneumatika feltöltőszerepet játszik. A sűrített levegős rendszer az autó hátsó részében található. (Fotó: Szendi Péter)

– Nekünk ez iskolai feladat volt: hogy lehet az egyszerű ipari alkatrészeket valami teljesen másra kreatívan felhasználni. Van egy újabb autónk, egy pneumatikus jármű („Aura” névre hallgat), azt sűrített levegővel hajtjuk meg. Már nyertünk vele különdíjat a legjobb futóműért, és jövőre megint versenyeztetjük – meséli Németh Gábor.

A csapat a májusi egri Pneumobil futamot követően szeptember elején nyert meghívást a budapesti rangos megmérettetésre, ahol a Pneumobilok mellett számos egyéb alternatív (elektromos, napelemes és hidrogén) meghajtású jármű is versenyzett. Mivel a verseny fő profilja az elektromos meghajtás, ezért vitték az Energia Futamra az idei különdíjas Pneumobil helyett a régebbi pneumo-elektromos járművet, a „Fagyis kocsit”, amely eddig csak versenyen kívül indulhatott a korábbi Pneumobil Versenyeken.

Németh Gábor (balról) és csapata az MVM Energia Futamon (Fotó: Mosonyi Andor)

Az Energia Futamon egy budapesti fiatalember nyerte az első helyet egy olyan napelemes járművel, amely 50 kilométer/óra sebességre képes, 3-4 óra alatt újratölt a parkolóban, ha például beálltunk a munkahelyhez, és kényelmi szintektől függően 800 ezer - 2 millió forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!