Hírek

2013.10.16. 12:50

A hétfői nyitva tartásért küzdenek

Szombathely - Aláírásokat gyűjtöttek a piac környékén lakók, azt szeretnék, ha a Vásárcsarnok október 15-e után is nyitva tartana hétfőnként.

Peltzer Géza

Nemrégiben írtuk arról, hogy a piac téli nyitva tartása a környéken élők szerint már nem felel meg a kor elvárásainak. Nem is elsősorban az őstermelők termékeit hiányolják hétfőnként, hanem azokat az árucikkeket, amelyeket a csarnokban lévő üzletek forgalmaznak: friss kenyeret, tejet, húst, hentesipari termékeket. Amióta a piacnál nélő élelmiszerüzlet bezárt, rosszabbodott a környéken lakók helyzete, hiszen a megszokott bő ellátás helyett hétfői napokon távolabb lévő élelmiszerboltot kell felkeresniük. A legközelebbi élelmiszerüzlet a Borostyánkő áruházban van, de ez csak hétkor nyit reggelente, ami sokuknak már későn van: addigra dolgozni mennek, a gyereket el kell indítani az iskolába.

Akkor a Vásárcsarnok igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a cikkben megszólaló hölgy egyedül van ezzel a panaszával, problémájával. A környéken lakók nem hagyták annyiban a dolgot, aláírásokat kezdtek gyűjteni. Az íveket lapunknak is átadták: összesen 181 hiteles aláírást sikerült összegyűjteniük. Levelet írtak a szombathelyi Vásárcsarnok igazgatójának:

„Tisztelt igazgató úr! A környéken élők azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulnak önhöz, hogy a piac hétfői nyitva tartását október 15-e után is szíveskedjék engedélyezni”

Nem tudjuk, a levelet átadták-e vagy még nem, de úgy tudjuk, hogy a lakók az önkormányzathoz, és személyesen dr. Puskás Tivadar polgármesterhez is eljuttatják az íveket. Akkor az igazgató elmondta azt is, hogy a nyitva tartást önkormányzati rendelet szabályozza, a Vásárcsarnok önhatalmúlag nem változtathat ezen. Szerdán ismét kimentünk a piacra, hogy megkérdezzük a vásárlók véleményét.

Most a tök a sláger a Vásárcsarnokban – meg az aláírásgyűjtés. A környéken lakók a legaktívabbak (Fotó: Horváth Csaba)

Pápai Andrea ritkán jár piacozni, ennek ellenére előfordult már, hogy hétfőn jött volna, de a Vásárcsarnok zárva volt.

– Ilyenkor leginkább a savanyúságos pultot hiányolom, mert a környéken nincs máshol ilyen. Az is gond, ha valaki hét végén gombát szed, azt hétfőn nem tudja bevizsgáltatni október közepe után.

Csonka Ferencnét és Völler Lászlónét viszont nem zavarja a hétfőnként zárt csarnok, hiszen a környéken lévő nagyobb élelmiszerboltban is be tudnak vásárolni.

– Szerintük nem is indulnak el a piacra az emberek a hét első napján, hiszen már megszokták, hogy zárva van. Egy nevét elhallgató húsbolti eladó kifejezetten örül a hétfői szünnapnak, hiszen szombaton és vasárnap is dolgoznak, így legalább a hétfő szabadnap számukra.

A csarnokban számos élelmiszerbolt működik, számukra egyértelműen veszteséget, illetve árbevétel-kiesést jelentenek a téli hétfők.

– Több százezer forintos a havi bérleti díj, minden hónapban ugyanazt az összeget fizetjük, ez azt jelenti, hogy télen a kiesett hétfőkért is annyit fizetünk, mintha nyitva lennénk – panaszolja egyikük. – Jelentős árbevételtől esünk el, legalább a bérleti díjat csökkentenék ezekben a hónapokban kárpótlásként. Nagyon erős ráadásul a konkurencia minden területen, hétfőnként a vevők elpártolnak tőlünk, ez is hátrányt jelent azon boltosok számára, akiknek a csarnokban van az üzletük – tette hozzá a tulajdonos.

 

Szerintem

Ismerősöm meséli, hogy Amerikában éjjel fél kettőkor is lehet venni csavarhúzót, szigetelőszalagot – éppúgy, mint élelmiszert vagy autót. A nap huszonnégy órájában kénytelen nyitva tartani az üzlettulajdonos, ugyanis a konkurencia is pontosan ezt teszi. Olyan erős a harc a vevőkért, hogy egy szünnap ma már teljesen elképzelhetetlen egy olyan boltos számára, aki a piacon akar maradni. A mi szeretett Vásárcsarnokunk nyitva tartási rendje a folyamatos fejlődés, változtatás helyett viszont a múltat idézi. Itt nem változott semmi: sem a környezet, sem a szolgáltatások, sem a nyitva tartás. Mintha megállt volna az idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!