Hírek

2013.10.17. 12:30

Régiónkban ötvenöt gyógyvizes település található

2012-ben 137 olyan település volt Magyarországon, amely valamilyen formában érintett volt a gyógyturizmusban.

Kelemen Attila

A látogatók számára jelentős vonzerőt jelentenek, melyet jól jelez, hogy a hazai turizmus döntő része e településeken realizálódik, s forgalmuk a vizsgált 2001 és 2012 közötti időszakban – a gazdasági válság hatásait leszámítva – folyamatosan növekedett.

Észak-Alföldön van a legtöbb gyógyvízzel rendelkező település (Grafika: Kelemen Attila)

A kereskedelmi szálláshelyek férőhelyeinek 61 százaléka a vizsgált települések valamelyikén található, a szállodákat illetően részesedésük kimagasló, 79 százalék. A kapacitáshoz igazodva a kereskedelmi szálláshelyek forgalma a gyógyturizmusban érintett településeken koncentrálódik, a külföldiek által lefoglalt vendégéjszakák 90 százaléka, a belföldiek 68 százaléka itt realizálódott. A geotermikus gradiens az Alföldön és a Dél-Dunántúlon az átlagnál magasabb, a hegyvidéki területeken és a Kisalföldön alacsonyabb. A hazai termálkarszt gyógyvizek tehát az úgynevezett mezozoós karbonátos középhegységi zóna peremvidékein, illetve a Dunántúl mélységi karszt területein fordulnak elő.

A tíz leglátogatottabb gyógyturizmusban érintett település a kereskedelmi és a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák együttes száma alapján sorrendben: Budapest, Hévíz, Hajdúszoboszló, Siófok, Bük, Balatonfüred, Sárvár, Zalakaros, Sopron és Győr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!