Hírek

2013.10.25. 14:25

A székelyek ügye a miénk is

Erdély, Szombathely - Az őshonos székelység önvédelme érdekében rendezik meg vasárnap a Székelyek Nagy Menetelését. Várják rá az anyaországbelieket is. Mi a célja, miért fontos ez a demonstráció?

Némethy Mária

– Erdély-szerte a Székelyföld Trianonjának nevezik azt a régiós átalakítási tervet, amelyet Bukarest akar ráerőltetni a térségre európai uniós követelményekre hivatkozva – magyarázza Jakab Bálint szombathelyi református tiszteletes, aki mindkét ágon régi székely családból származik, ezt egészen az 1600-as évek elejéig vissza tudja vezetni.

– A székelység, az anyaországtól elszakított legnagyobb, őshonos magyar közösség, mindig önállóságot képviselt, volt egy saját, regionális öntudata – hallom a tiszteletestől. – Katona népként, a gyepű, a határ védelmét végezte, ezért kollektív nemességben részesült. Minden székelyt helytállásra nevelt a család, a környezet. Például amelyik legény nem volt katona, azt a lányok még az én időmben sem vették legényszámba. A rendszerváltásig teljes elzártságban éltünk.

Mi történt velük azután?

– A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a lassú kiegyezések politikáját hirdette meg, de ez nem járt sikerrel. A románok nagyon ügyesen kifelé mindent megígértek, amit nem teljesítettek. 20 év után rá kellett jönni: a kiegyezés politikája sehová sem vezet. A Székely Nemzeti Tanács ezért vette kezébe az ügyek irányítását. Az utolsó olyan pillanatban vagyunk, amikor még megőrizhető a székelység. Ugyanis szórványosodik a legkompaktabb magyar közösség. Óriási a kivándorlás, a fele magyarság már eltűnt Vajdahunyad, Déva környékéről. Nagyon reménykedünk abban, hogy megüti az ingerküszöböt nemzetközi mércével is a vasárnapi megmozdulás, amely felrázza az erdélyi magyarságot, s kívülről a magyarországi és az európai közvélemény is felfigyel a székelyek jogos autonómiatörekvésére. Nem csak az én véleményem, sokan így gondolják: ez az egész romániai magyarság megmaradását segíti – mondta el Jakab Bálint.

Vasárnap legalább százezer ember kell ahhoz, hogy a Székelyek Nagy Menetelése keretében a Bereck és Kökös közötti bő 50 kilométeres szakaszon hatásos demonstrációt tartsanak a Székelyföldet szétdarabolni akaró román szándékkal szemben. Akik Magyarországról szeretnék kifejezni együttérzésüket a székelyekkel, azok elsősorban a Budapestre szervezett tüntetésre menjenek, de a székelyföldi menetelésre is szívesen látják az anyaországbelieket.

Szombathelyről – és a megye más részeiből is – már többen útra keltek, ott lesznek a vasárnapi menetben. Budapesten is vonulásos nagygyűlés lesz a Hősök terétől a román nagykövetségig.

– Sajnálom, hogy elveszítettük a régi Magyarország területeit. Én nagyon egyetértek a székelyek törekvésével, támogatom megmozdulásukat. Nagyon fontosnak tartom, hogy összetartson a nemzet, a székelyek ügye fontos, közös ügyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!