Hírek

2013.10.09. 15:00

Az ítélőtábla kötelezte a Vectigalist, fizesse ki a Styl építményadóját

Szombathely - A Styl felszámolója nem hajlik arra, hogy kifizesse Szombathelynek az ingatlan- és építményadót, annak ellenére, hogy erre már a bíróság is kötelezi.

Kupi Györgyi

Több mint nyolc éve tart a Styl Ruhaipari Rt. felszámolása, ez az idő lassan rekordszámba megy a felszámolások történetében.

A Styl Rt. felszámolója nem fizet adót a kasszájába. Vajon kinél és mikor szakad ela a cérna? Fotó: VN-archív

Ennél sokkal hamarabb zárult le Szombathely és a felszámoló közötti jogvita, amely abból keletkezett, hogy a Styl felszámolója nem fizette meg az építmény- és gépjárműadót a városnak. Az önkormányzat kifogást nyújtott be a Szombathelyi Törvényszékhez a Vectigalis Zrt, mint a Styl Ruhagyár Rt. felszámolójának elmulasztott intézkedése miatt. Kérték a bíróságot, hogy kötelezze a felszámolás alatt lévő gazdasági társaságot a felszámolás ideje alatt keletkezett építményadó és gépjárműadó megfizetésére. A Szombathelyi Törvényszék idén márciusban kötelezte a felszámolót az említett adók felszámolási költségként történő nyilvántartásba vételére és kiegyenlítésére. A felszámoló az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést nyújtott be.

Az ítélőtábla 2013. szeptember 2-án kelt végzésében helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletében foglaltakat – tájékoztatta a Vas Népét dr. Gaál Róbert jegyző.

A felszámoló álláspontja korábban az volt, hogy a helyi adó nem tartozik a felszámolási költségek közé, eddig ezért nem fizetett. Most viszont arra hivatkozik, hogy nincs rá pénz.

Péter Márta felszámolóbiztos a következő nyilatkozatot adta a Vas Népének: „A kötelezettségek kielégítését a csődtörvényben foglaltak szerint tudja teljesíteni, ha arra a felszámolásban a megfelelő fedezet rendelkezésre áll. A Styl felszámolásában jelenleg az építményadóra nem áll rendelkezésre fedezet a felszámolás elrendelésekor több száz munkavállaló létszámleépítéséből eredő jelentős összegű Bérgarancia Alap és adótartozás miatt. A Styl Ruhagyár Rt. (f.a). jelenleg hétszáz embert foglalkoztat és további körülbelül háromszáz alvállalkozónak biztosít munkát, az ő munkahelyükről, ellátásukról van szó." A vagyont utoljára márciusban hirdették meg 860 millió forintért, amelyben a készletek értéke (több, mint 300 millió forintot meghaladó összeg) is benne van, de egyetlen jelentkező sem volt. Most ismét meghirdetik az ingatlanvagyont, februári határidőig várják az ajánlatokat. Péter Márta megjegyezte: „Ha a Styl tulajdonában álló több emeletnyi, lift nélküli gyárépület-együttesben a tevékenység megszűnik, az épület egy értéktelen romhalmaz marad, és mementóként áll majd akárcsak Zalaegerszegen a ZAKÓ ruhagyár épületének maradványa."

Hogy mekkora összegről lehet szó, nem tudjuk (adótitok), egyes becslések szerint 50-100 millió forintra rúghat a tartozás.

Egy felszámolásokban jártas szakértő elmondta:

– Olyan nincs, hogy a felszámoló nem fizet. Az adó a munkabérhez vagy a közüzemi díjakhoz hasonlóan felszámolási költség, melyet annak felmerülésével egyidejűleg ki kell fizetnie. A számláit se a fizeti a felszámoló? – tette fel a kérdést.

Amennyiben nem fizet a Vectigalis, a város ismét kifogást nyújthat be a bírósághoz, kérheti a felszámoló kizárását, és egy másik kijelölését, akivel talán ő is, és a többi hitelező is dűlőre jut. Arról, hogy a Stylnek valójában hogy állnak a pénzügyei nem lehet tudni. Úgy értesültünk, hogy a felszámoló nem tájékoztatja a hitelezőket a cég valós helyzetéről, nem ad mérleget, ilyet az elektronikus közzétételre szolgáló állami portálon sem találtunk. Tehát – más vállalkozásokkal ellentétben, akik eleget tesznek a közzétételi kötelezettségüknek – nincs arról információ, hogy a Styl valójában milyen pénzügyi helyzetben van.

A város viszont a jogerős bírósági végzés birtokában előbb-utóbb kénytelen lesz lépni, mert más cégektől – tekintet nélkül arra, hogy azok hány embert foglalkoztatnak, hány beszállítójuk van és hogy megy nekik az üzlet – akár inkasszóval is behajtja az adótartozást, holott ők is mondhatnák, hogy lehúzzák a rolót, ha be kell fizetniük az adót.

A Stylnek más adóügye is van: a feketelista.hu szerint 2007 óta 24 alkalommal szerepelt a 180 napnál régebbi 100 millió forintos adótartozással terhelt cégek listáján. Az utolsó ilyen közlés idén júniusban jelent meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!