Hírek

2013.10.16. 16:01

Börtönbüntetés a főkönyvelőnek

Hat és fél év börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék a vaskeresztesi „cumigyár” sikkasztással vádolt főkönyvelőjét. A verdikt nem jogerős.

Simon Erzsébet

Két rendbeli folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettének elkövetését rótta a vaskeresztesi MAM Hungária Kft. volt főkönyvelőjének terhére a Szombathelyi Törvényszék. Dr. Varga Roland bíró tegnap hirdetett ítéletet az egy évvel ezelőtt kezdődött perben: hat és fél év börtönben letöltendő szabadságvesztést, egymillió forint pénzbüntetést szabott ki T-né T. E. vádlottra, hét évre eltiltotta a könyvelői foglalkozástól, s ugyanennyi időre a közügyek gyakorlásától. Továbbá arra is kötelezte a vádlottat, hogy a polgári jogi igényt beterjesztett sértettek részére fizessen meg 93 millió forintot. Ugyancsak a vádlottnak kell megfizetnie másfélmillió forint eljárási illetéket, és két és félmillió forint bűnügyi költséget, plusz a kamatokat. Az ítélet nem jogerős: az ügyész súlyosbításért, a vádlott és a védője felmentésért fellebbezett.

T-né T. E., mint a vaskeresztesi „cumigyár” főkönyvelője, a munkaköréből adódóan jogosult volt egyebek mellett a MAM és a Bamed-AG. magyarországi fióktelepének bankszámláiról és házipénztáraiból készpénzt felvenni, kifizetéseket teljesíteni E jogosultságával visszaélve 2003 januárja és 2010 júniusa között több alkalommal a sértettek számláiról készpénzt vett fel, majd az összegeket vagy azok egy részét a cégek házipénztárába nem vételezte be, hanem azokat eltulajdonította. Összesen több mint 93 millió forint kárt okozott, amely nem térült meg. Az asszony mindvégig tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekményt.

Dr. Varga Roland az ítélet indoklásakor kifejtette: a bíróság a bizonyítékok mérlegelésével hozta meg a döntését. Jóllehet nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a vádlott eltulajdonította a pénzt, a tanúvallomásokból, a könyvvizsgáló és informatikus szakértők véleményéből, a közvetett bizonyítékok zárt láncolatából okkal lehetett arra következtetni, hogy kizárólag a főkönyvelő volt a bűncselekmény tettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!