Hírek

2013.10.03. 16:10

Ki lesz az idei Prima-díjas?

Tegnap a sport, ma az oktatás és közművelődés kategória Prima-díj jelöltjeit közöljük. A közönségdíjasra online szavazhatnak október 7-étől 16-áig. A díjátadó gála október 17-én lesz.

Némethy Mária

Csapláros Andrea múzeumigazgató Vácott született, Szombathelyen a tanárképző főiskolán szerzett történelem szakos diplomát. Szombathelyi tanulmányaival párhuzamosan végezte a grazi Karl-Franzens Egyetemet, ahol bölcsészként az ezredfordulón vehette át diplomáját, amely ókori történelem, történelem, régészeti szakágak elvégzését tanúsítja. Az idén védi meg doktori disszertációját.

Csapláros Andrea múzeumigazgató

Az egyetemi tanulmányok után sokrétű, Szombathelyhez és Grazhoz egyaránt kötődő munkájával alapozta meg a 2010. évi kinevezését az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház vezetésére, majd az idén május 1-jétől a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum élére. A szombathelyi egyetemi központban 1997-től óraadó és a régésztechnikus képzés vezetője. A grazi egyetem régészeti intézetében is óraadó. 2001-től vezet ásatásokat Ausztriában és Magyarországon. Több osztrák szakmai egyesület tagja. Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház létrehozásában Sosztarits Ottó mellett a legnagyobb szerepet vállalta.

Szombathely a munkát, Graz a családot jelenti számára. Férje informatikus kutatómérnök, gyermekei iskolások.

Horváth Gyuláné, a csepregi Farkas Sándor Egylet elnöke 1948-ban született Csepregen. 1968-ban kitüntetéssel diplomázott a soproni óvónőképzőben. Dolgozott Gencsapátiban, Bükön, 1971-től Csepregen, ahol intézményvezetőként ment nyugdíjba.

Horváth Gyuláné egyesületi elnök

Az egyletet 1993-ban alakították hagyományápolási és hagyományteremtési céllal, s a civil szervezetek közti együttműködés erősítésére. Előbb titkára, majd 2000-től elnöke az egyesületnek. Sokféle tevékenységet szerveznek. Nótadélutánt, könnyűzenei műsort, felelevenítették a pünkösdi lófuttatást, szervezői a szüreti felvonulásnak. 2011-ben, a csepregi főtér avatására megrendezték Nádasdy Anna és VI. Zrínyi Miklós esküvőjét, amely 1605-ben Csepregen volt. A városfesztivál közös szervezésével és az Erzsébet-nap megrendezésével új hagyományt teremtettek együtt a művelődési házzal és több civil szervezettel. Egyletük az Erzsébet-napra színdarabbal készül. „Sok meghívást kapunk. Távolabbra is eljutottunk: Bécsbe, Szlovákiába, Szentendrére, Balatonfüredre, Nagytarcsára, Héregre. Citerazenekarunk nyolc éve működik” – összegzi Horváth Gyuláné, aki büszke arra, hogy az egylet 2009-ben megkapta a Csepreg Kultúrájáért kitüntetést. Ő is több kitüntetést vehetett már át, legutóbb 2010-ben örökségdíjat a Falvak Kultúrájáért Alapítványtól.

Pallósiné dr. Toldi Márta PhD megyei könyvtárigazgató 1971-ben szerzett könyvtárosi szakképesítést a szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben, majd a megyei könyvtárban kezdett el dolgozni. Közben tanult, 1987-ben az ELTE szociológia szakán államvizsgázott. 2001-ben doktori szigorlatot tett az ELTE Könyvtártudományi és Informatikai Tanszékének modern könyvtártudomány Phd programjában. 2004-ben summa cum laude minősítéssel védte meg doktori értekezését. Könyvtárosi pályafutása alatt mindvégig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban dolgozott. 1994-től az intézmény igazgatója.

Pallósiné dr. Toldi Márta könyvtárigazgató

„Vezetésem alatt a könyvtár kiépítette az információs infrastruktúrát, végrehajtotta a könyvtári technológiaváltást. Szakmai programom szerint, irányításommal valósult meg 2000-2002 között az intézményt teljes körűen megújító bővítési  és rekonstrukciós program” – emeli ki. Kezdeményezésére született meg 1996-ban a könyvtár első digitális dokumentuma, a Vas megye irodalma CD-ROM. Digitalizálási programjukat 2003-ban a Vasi Digitális Könyvtár megalapításával kezdték.

Több országos szakmai testületben végez szakértői, kurátori tevékenységet. 1994-tól óraadóként tanít a korábbi főiskolán, ma egyetemi központban. Rendszeresen képviseli előadóként is Vas megyét és a hazai könyvtárügyet külföldi tanulmányutakon, konferenciákon. Több kitüntetés birtokosa.

 

Vas megye legrangosabb díjainak, a Príma-díjaknak az átadása immár nyolcadik alkalommal történik az idén. Három kategóriában adják át a díjat. Kategóriánként három jelölt közül választ győztest a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöksége mellett működő szakmai tanácsadó testület. A kategória-győztesek egymillió, a jelöltek 100-100 ezer forinttal lesznek gazdagabbak.

A közönségdíjasra lapunkon keresztül szavazhatnak olvasóink, mint ahogyan a jelöltekkel is ezeken a hasábokon ismerkedhetnek meg. A közönségdíjas jutalmazásáról most is dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!