Hírek

2013.10.06. 15:46

Kurucok idején

Győrvár – 11. alkalommal tartottak Kuruc Fesztivált a hegyháti faluban. A lovas-fúvószenés menethez sokan csatlakoztak.

Rózsa Melinda

A győrvári csata 307. évfordulója mellett az aradi vértanúk kivégzésére is emlékezünk, amely 164 esztendővel ezelőtt történt – kezdte köszöntőjét Pintyőke István polgármester. A két történelmi eseményt egy fogalom kapcsolja össze: a szabadságért való küzdelem. A szabadság olyan, mint a levegő vagy az egészség, fogalmazott a polgármester: ha van, természetesnek vesszük, de ha nincs, megszenvedjük a hiányát.

A helyi iskolások és a dalárda a kuruc idők dalaival és táncaival készültek az ünnepségre. A vasvári járási hivatal vezetője, Tauszné Vincze Edit nem csak hivatalánál fogva, hanem mint egykori győrvári kisiskolás is mondott beszédet a falu szélén található Kuruc Emlékparkban.

 


Lovasok felvezetésével vonult át a menet a faluháztól a község túlvégén fekvő Kuruc Emlékparkhoz (Fotó: Ohr Tibor)

 

Nem kellenek nekünk más hősök, ha vannak sajátjaink – ez volt mondanivalója lényege, utalva nem csak Béri Balogh Ádám személyére, de arra a hajdani tizenhét éves zászlótartó fiúra, Sibrik Gáborra is, aki elfogta a labanc sereg vezérét a dicsőséges győrvári ütközetben. Az emlékparkban történt megemlékezés – melyet Németh Tamás kuruc hangszerének, a tárogatónak hangja színesített – koszorúzással végződött.

A XI. Kuruc Fesztiválon a továbbiakban a helyi faluházban Nagy Tibor festményeiből nyílt kiállítás. Az amatőr festő nem mellékesen lótenyésztő is, kézenfekvő, mi az egyik kedvenc témája. A lovak mellett kedveli a történelmi jeleneteket, megfestette már Béri Balogh Ádámot is, de sokszor veszi kosztümös filmekből az ötleteket egy-egy új képhez. Nagy Tibor kiállítását Gergye Rezső, a Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg

.Az udvaron a győrvári gyerekek és fiatalok a Logo Ifjúsági Szolgálat játékaival ismerkedhettek, voltak népi fajátékok, kézműves vásár...Délután kihirdették a délelőtti horgász-, futball és kézilabda kupák győzteseit, színpadra léptek az iskolások, volt néptánc és nótacsokor, majd lazább könnyűzenei programokkal és bállal nyúlt az éjszakába a fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!