Hírek

2013.10.01. 16:10

Újrakezdték a Jabil-ügyet

Újrakezdte a bizonyítási eljárást a bíróság a Jabil-ügyként elhíresült 18 vádlottas perben.

Simon Erzsébet

Áprilisban egyszer már befejezte a bizonyítási eljárást a Szombathelyi Törvényszék a Jabil Circuit Magyarország Kft. sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében. Ítélet mégsem született, mert júliusban bizonyításkiegészítés végett elnapolta a tárgyalást dr. Varga Roland bíró.

A Jabil-ügyként elhíresült perben másféltucat embert vádol a Vas Megyei Főügyészség: egyeseket bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, másokat különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett orgazdasággal. Az újból megnyitott bizonyítási eljárásban tisztázni kell a Jabilből ellopott mobiltelefonok és a tartozékok tulajdonjogát.

A keddi tárgyalás azzal kezdődött, hogy a bíró bejelentette: a tizedrendű vádlott eddig elkülönített ügyét egyesíti a jelen üggyel. H. L. A. ugyanis a korábbi tárgyalásokon nem vett részt, mert osztrák büntetés-végrehajtási intézetben töltötte jogerős büntetését. Most azonban Magyarországon van, elő is vezették. Vallomást nem tett, mondván, egyelőre nem ismeri a per részleteit.

Kedden egy másik vádlott, a tizenharmadrendű R. A. nem jelent meg a bíróságon. A bíró azonnali elővezetést rendelt el, ez nem vezetett eredményre, ugyanakkor délután megérkezett a vádlott, aki elmondása szerint elnézte a kezdési időpontot.

Az új eljárásban dr. Dallos Norbert ügyész vádat, dr. Varga Roland bíró pedig iratokat ismertetett. A többi között azt, amelyben a Jabil a polgári jogi igényét visszavonta. A Nokia cég is válaszolt a bíróság által feltett kérdésekre. Egyebek mellett arról is nyilatkozott a képviselője, hogy a Nokia a tulajdonosa a Jabilhez megsemmisítésre szállított mobiltelefonoknak és alkatrészeknek, a Jabilt nem hatalmazta fel kártérítési igény beterjesztésére, s az úgynevezett BER (hulladéknak minősülő) telefonok a Nokia számára korlátozott kereskedelmi értékkel bírnak. Ezzel kapcsolatban készülékenként 50 eurót jelöltek meg, ez összességében 155 millió forintot jelent. Ugyanakkor az is kiderült a tárgyaláson, hogy a könyvelésben „leírt” készülékként szerepelnek, értékük következésképp nulla forint.

Több vádlott jogi képviselője is bizonyítási indítványt terjesztett elő. Ezeknek részben helyt adott a bíró, aki a tárgyalást elnapolta. A következőre igazságügyi hírközlési szakértőt idéz, a Jabilt is megkeresi a bíróság, továbbá a Nokia képviselőjétől választ vár arra, hogy ki az a munkatárs, aki érdemben tud nyilatkozni a BER-folyamattal kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!