Hírek

2013.11.15. 12:48

Enyhébb büntetések a Cozma-ügyben (frissítve)

Szombathely - Jogerős ítéletet hozott a Szombathelyi Törvényszék pénteken a Marian Cozma veszprémi kézilabdázó halálát megelőzően és azt követően történt garázda cselekmények miatt első fokon elítélt vádlottak perében. A másodfokú bíróság a jelenleg hatályos Btk. rendelkezései szerint enyhébb büntetési tételeket határozott meg szinte valamennyi vádlott vonatkozásában.

Simon Erzsébet

Rácz József bíró (szemben k) másodfokon ítéletet hirdet a Cozma-gyilkossághoz kapcsolódó garázdaság ügyében indult büntetőper tárgyalásán a Szombathelyi Törvényszék tárgyalótermében. Középen Raffael Sándor elsőrendű (jobbról, háttal) és Németh Győző másodrendű (balról, háttal) vádlott. (MTI Fotó: Varga György)

Eredetileg huszonöt embert vádolt meg az ügyészség a 2009 februárjában megölt veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma halálát megelőzően és azt követően történt garázda cselekmények miatt. A perben első fokon eljáró Veszprémi Városi Bíróság különböző mértékű letöltendő illetve felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki rájuk. A verdikt ellen az ügyész valamennyi vádlott vonatkozásában súlyosbításért, míg a védők részben az ítélet hatályon kívül helyezése, részben felmentés illetve az eljárás megszüntetése, továbbá részben enyhítés végett jelentettek be fellebbezést. A másodfokú eljárás lefolytatására a Fővárosi Ítélőtábla jelölte ki a Szombathelyi Törvényszéket.

A dr. Rácz József vezette büntetőtanács pénteken meghozta a jogerős döntést a Raffael Sándor és társai ellen indított perben huszonegy vádlott vonatkozásában, míg négy vádlott ügyét a per első tárgyalási napján, november 11-én elkülönítette.

A másodfokú bíróság ítéletének lényege szerint az idén júliusban hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv rendelkezései valamennyi vádlottra nézve összességében kedvezőbbek, ezért a Szombathelyi Törvényszék az elbíráláskor hatályos új Btk.-t alkalmazta. Így a bíróság a vádlottak cselekményeinek megnevezését, minősítését ennek megfelelően rögzítette.

A törvényszék az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor kivételével valamennyi vádlott vonatkozásában – tekintettel az időközben megváltozott jogszabályokra, jelesül a garázdaság büntetési tétele felső határának öt évről három évre csökkentése miatt – enyhítette az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetéseket. Ezzel szemben Raffael Sándor esetében a halmazati büntetés kiszabására, egyben különös visszaesői minőségére tekintettel nem látott lehetőséget az enyhítésre. Őt bűnösnek találták garázdaság illetve kitartottság bűntettében, valamint testi sértés és magánokirat-hamisítás vétségében. A Szombathelyi Törvényszék ezért nem változtatott az elsőfokú bíróság ítéletén, amely Raffael Sándorra három és fél év börtönbüntetést szabott ki. A jogerős ítélet szerint a többi vádlott büntetése csökkent, így a másodrendű Németh Győzőé két év tíz hónapra, a harmadrendű Sztojka Iváné két és fél évre, a negyedrendű Pál Gáboré két évre, az ötödrendű Bihari Csabáé és a hatodrendű Rafael Jánosé másfél évre, a hetedrendű Rafael Istváné egy év négy hónapra, a többieké egy évre, illetve annál kevesebb időre.

Dr. Rácz József az ítélet indokolásában kitért arra, hogy az elsőfokú bíróság részletes bizonyítási eljárást folytatott le, a tényállást mérlegeléssel állapította meg, ezért annak felülmérlegelésére nem volt lehetőség. A másodfokú bíróság megállapította, hogy az elsőfokú hatóság az eljárási szabályokat maradéktalanul betartotta, továbbá részletesen kitért arra is, hogy az egyes védők által hivatkozott – a nyomozás során felmerült – eljárási szabálysértések miért nem fogadhatóak el.

A törvényszéki tanácselnök arról is beszélt, hogy számos kritika érte az eljáró bíróságot a Marian Cozma-ügyben: például hogy a két ügyet, az emberölést és a garázdaságot miért kellett kettéválasztani, egymástól elkülöníteni. Dr. Rácz József hangsúlyozta: az emberölés ügyében az eljárás mihamarabbi befejezését is szem előtt kellett tartani, s azt első fokon gyorsan be is fejezték. Ha a több mint kéttucat vádlott együtt szerepel az eljárásban, az jelentősen nehezítette volna azt, s nagyon elhúzódott volna. Felmerült ennek kapcsán az is, hogy ha együtt kezelik a két ügyet, öszességében nem kaptak volna akkora büntetést a vádlottak, mint a két külön eljárásban. A bíró rámutatott: az összbüntetés lehetősége fennáll, helye van az ilyen eljárásnak, amelynek során a rövidebb büntetések akár kétharmadát is elengedhetik...

A pénteki ítélethirdetésen egyébként az emberölésért jogerős büntetését töltő Raffael Sándoron és Németh Győzőn kívül a szabadlábon lévő ötöd-, hatod-, és hetedrendű vádlott jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!