Hírek

2013.11.21. 16:06

Fogvatartottak a parkban

Szombathely – Jóvátételi munkát végeznek a szombathelyi börtön fogvatartottai. A napokban a Szent István parkban gereblyézik a faleveleket.

Nagy Ildikó

A szombathelyi börtönben Tóth Tamás parancsnok vezette be a jóvátételi munkát, ami egyrészt a város számára is hasznos, másrészt a fogvatartottak szabadulást követő reintegrációjához is segítséget nyújt. Jóvátételi munkát nem végezhet akárki: az enyhébb súlyú bűncselekmény elkövetése miatt börtönbe kerültek közül is alapos szűrés során választják ki azokat, akik részesei lehetnek a börtön falain kívül zajló programnak. A szombathelyi börtönben nem a mostani az első ilyen akció: a fogvatartottak nyáron a Söptei úton a börtönhöz vezető járdát – az egykori bakaösvényt – tisztították meg a gaztól. Az intézet parancsnoka azt mondja, szeretné, ha a mostani kampánynak lenne folytatása.

Négy férfi gereblyézi a lehullott, nedves faleveleket a Szent István parkban. Módszeresen, tempósan dolgoznak, a leveleket először nagy kupacokba gyűjtik, később hatalmas edényekbe merik. A kívülálló számára monoton munkának tűnik, a négy férfi számára azonban a tágas park, az utcán elhúzó autók zaja minden bizonnyal a szabadságot jelenti...

A négy fiatalember ugyanis a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottja. Jóvátételi munkát végeznek, ami azt jelenti, hogy önként vállalkoztak arra, hogy a pihenőidejükben – hiszen a börtönben mindannyian dolgoznak –, ellenszolgáltatás nélkül, a közösség javát szolgáló munkát végezzenek. 

– Ha minden jól megy, december elején szabadulok – mondja a 26 éves Csercsits András, akit egy Szombathelyhez közeli faluban már nagyon vár haza a párja és a kislánya. András ittasan okozott közlekedési balesetet, ráadásul innen, a parktól nem messze. Úgynevezett rövid ítéletes, egy évet és négy hónapot szabtak ki rá. Azelőtt a vendéglátásban és az építőiparban dolgozott, most konyhai kisegítő a börtönben. Azt mondja, igyekszik minél jobban lefoglalni magát, és önként vállalt pluszmunkával is próbálja siettetni az idő múlását.


Csercsits András (balról) is önként jelentkezett a jóvátételi munkára. Ha minden jól megy, december elején elhagyhatja a börtönt (Fotó: Horváth Csaba)

 



Ott volt nyáron a dunai árvíznél a gáton, részt vett a börtön kutyaterápiás programjában – lehet, hogy egy németjuhász-malamut keveréket örökbe is fogad szabadulása után – és a jóvátételi munkára is örömmel jelentkezett. Azt már Tóth Tamás ezredestől, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokától hallom, hogy komoly szűrés során döntik el, hogy kik végezhetnek jóvátételi munkát a börtön falain kívül, hiszen a biztonsági kockázat elsődleges tényező. Így aztán a szóba jöhető munkaterületeket is alaposan szemügyre veszik ebből a szempontból. A jól belátható Szent István parkban például a négy fogvatartottra két egyenruhás felügyelő vigyáz.

A parancsnok azt mondja, tavaly év végi beiktatása óta szorgalmazza a jóvátételi munka bevezetését a szombathelyi börtönben. Korábban is volt már példa arra, hogy az elítéltek a bástyafalon kívül dolgoztak: a nyáron például a börtön (az egykori laktanya) felé vezető járdát (az egykori bakaösvényt) tisztították meg a gaztól. A jelenlegi munka a Marton Zsolt alpolgármesterrel történt egyeztetések után körvonalozódott. Kézenfekvő volt, hogy a fogvatartottak a város közterületeinek rendbetételénél segédkezzenek, így jött képbe a város zöldterületeiért, parkjaiért felelős Szompark Kft.

– Általános kertészeti, parkfenntartási munkákat végeznek a fogvatartottak. Most éppen a lombtakarításnak van itt az ideje – mondja Kiss Dávid, a Szompark Kft. ügyvezető igazgatója, aki – kollégáival egyetemben – szintén örömmel vette a szombathelyi büntetés-végrehajtási intézet kezdeményezését. Az ügyvezető igazgató hozzáteszi: a munkavégzéshez szükséges munka- és védőeszközöket a cégtől kapják a fogvatartottak. Kiss Dávid úgy véli, ha sikeres lesz az együttműködés, az elítéltek a város más részein is bekapcsolódhatnak majd a társaság dolgozói által végzett munkákba. Segíthetnek például a faültetéseknél vagy éppen a játszóterek kerítéseinek, játékainak javításánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!