Hírek

2013.11.25. 16:20

Mérvadó az uniós bíróság ítélete

Szombathely - Sérti a tisztességes eljárás elvét az, amely szerint a gépjárművezető csak a helyszínen igazolhatja, hogy jogszerűen használ külföldi rendszámú gépkocsit. Egyebek mellett ezt válaszolta az Európai Bíróság a Szombathelyi Törvényszék kérdésére.

Simon Erzsébet

Előzetes döntéshozatal iránti kérelmet nyújtott be a Szombathelyi Törvényszék még ez év elején az Európai Bírósághoz. A válasz nemrég megérkezett, a történetet a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője értelmezi lapunknak.

-Nos, kezdjük az elején. Tavaly márciusban a megyeszékhelyen igazoltattak a rendőrök egy helyi lakost, aki egy osztrák rendszámú gépjárművet vezetett. Mivel az ellenőrzés során nem tudta igazolni a kocsi jogszerű magyarországi használatát, kétszázezer forint közigazgatási bírság megfizetésére kötelezte a Szombathelyi Rendőrkapitányság. Az adatok alapján kiderült, hogy a gépjárműnek egy osztrák állampolgár az üzembentartója, aki egyben munkáltatója az autót használó személynek. A határozat indoklása szerint a szombathelyi férfi megszegte a közúti közlekedésről szóló törvényt. A paragrafusok szerint a közúti forgalomban az a közlekedési igazgatási hatóság által kiadott magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező jármű vehet részt, melynek a vezetője Magyarországon lakóhellyel rendelkezik.

A folytatás: a város jegyzője a gépkocsi forgalmi engedélyét és a rendszámát április elején bevonta, majd miután a sofőr benyújtotta a gépjármű külföldi tulajdonosának hozzájárulását, amely szerint ő jogszerűen használta a gépkocsit, a jegyző megszüntette a közlekedési igazgatási eljárást.

-A panaszos kérte a közigazgatási bírság eltörlését, figyelemmel arra, hogy igazolta az autó jogszerű használatát - folytatja dr. Tóth András. Ezt azonban a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság elutasította. Ezután a férfi a Szombathelyi Törvényszéken keresetben kérte a bírság eltörlését. A törvényszék bírója a per egyidejű felfüggesztése mellett előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett tavaly decemberben az Európai Bíróságnál. A törvényszék véleménye szerint ugyanis az ügy elbíráláshoz szükséges az EUMSZ (az Európai Unió működéséről szóló szerződés) rendelkezéseinek értelmezése. Az Európai Bíróság a Luxembourgban idén októberben meghozott ítéletében rögzítette, hogy a felperes magyarországi bejelentett állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, aki 2006-tól egy osztrák állampolgár egyéni vállalkozónál dolgozik Ausztriában. Az osztrák vállalkozó tulajdonosa és egyben üzembentartója az osztrák rendszámú gépkocsinak. A tulajdonos 2010-ben adta át használatra a magyar férfinak a kocsit, aki ezzel járt magyarországi lakóhelyéről Ausztriába dolgozni.

Dr. Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője értelmezte az Európai Bíróság ítéletét Fotó: Szendi Péter

Az Európai Bíróság kimondta, hogy a magyar jogi szabályozás sérti az EUMSZ 45. cikkét, a munkavállalók szabad mozgásának elvét, továbbá az a magyar szabályozás, amely szerint a gépjárművezető csak a helyszínen igazolhatja azt, hogy jogszerűen használ külföldi rendszámú gépkocsit, sérti a tisztességes eljárás elvét.

A Szombathelyi Törvényszéken valamennyi ilyen tárgyú ügyet, amelyekben az ügyfelek keresetet nyújtottak be, felfüggesztették tette hozzá dr. Tóth András. A felfüggesztett ügyekben az eljárásokat folytatják, s ezek során az Európai Bíróság ítéletét a magyar bíróságoknak figyelembe kell venniük.

A Szombathelyi Törvényszék kérdése az Európai Bírósághoz: A hátrányos megkülönböztetés tilalmának, a személyek szabad mozgásának szabályát és a tisztességes eljáráshoz való jogot úgy kell-e értelmezni, mellyel ellentétes az 1988. évi I. törvény 25/B §-a szerinti olyan tagállami szabályozás, mely alapján Magyarországon közúti forgalomban magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező jármű vehet részt, és ezen rendelkezés alóli mentesülési feltételek fennállását csak az ellenőrzés során lehet igazolni? A törvényszék megítélése szerint sérti a tisztességes eljárás elvét, hogy az igazolás kizárólag az ellenőrzéskor lehetséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!