Hírek

2013.11.21. 10:00

Tovább csökkent az ország lakossága

2013 első kilenc hónapjának előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

Kelemen Attila

Az adott időszakban 66 ezer gyermek született, 3,0 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 94 265 halálozás 3,4 százalékos csökkenést jelent a 2012. január szeptemberi időszakhoz képest. A természetes fogyás így 28 237 fő volt, 1248-cal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A halálozások száma hét hónapban csökkent, két hónapban (júniusban és szeptemberben) viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Különösen a február márciusi és a júliusi visszaesés volt számottevő, az előbbi átlagosan 7,2, az utóbbi 6,5 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Keleten lényegesen magasabb volt a halálozás, mint nyugaton (Grafika: Kelemen Attila)

 

Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 12,7 halálozás jutott. Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre pedig 5,1 csecsemőhalálozás jutott.

A halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás üteme 4,0 ezrelékről 3,8 ezrelékre mérséklődött.

A születések és a halálozások száma régiónként különböző mértékben csökkent. A legjelentősebb születésszám-csökkenés Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon következett be. A halálozások száma legnagyobb mértékben Dél-Alföldön, legkevésbé pedig Közép-Dunántúlon mérséklődött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!