Hírek

2013.11.19. 09:50

A könyvolvasási idő drasztikusan csökkent

Magyarország lakosságának egy igen jelentős része gyakorlatilag sosem vesz a kezébe könyvet.

Kelemen Attila

Míg 1986/87-ben még minden második megkérdezett olvasott a megkeresés előtti napon, addig 2009/2010-re ez csak minden negyedik emberre igaz. Aki ellenben ténylegesen olvas, az 9 perccel több időt töltött ezzel, mint az 1980-as években: naponta átlagosan 76 percet; a csak könyvet olvasóknál ez az idő 97 perc volt.

Az időmérleg kérdőívbe 2009-ben már beépült az elektronikus és internetes formában történő olvasás is a hagyományos papír alapú mellett, illetve az internetes olvasás egyértelműen elkülöníthetővé vált az egyéb célú internethasználattól.

Az ország nyugati felében több időt fordítunk olvasásara Grafika: Kelemen Attila

A három utolsó időmérleg-felvétel adatai szerint a könyvolvasással töltött idő két évtized alatt 40 százalékkal (5 perccel) csökkent, bár az utóbbi tíz évben ennek üteme mérséklődik. 2009/2010-ben átlagosan csak 20 perc volt a lakosság összes olvasással eltöltött ideje. A könyvolvasásé 2 perccel csökkent a tíz évvel ezelőttihez, és 5 perccel a 20 évvel korábbihoz viszonyítva, így 2009/2010-ben az egész napból még 10 perc sem jutott erre a tevékenységre.

A legtöbbet a felsőfokú végzettségűek olvastak, az ő olvasásra fordított idejük az átlag mintegy másfélszerese, a könyveknél közel kétszerese volt, viszont az egyéb szabadidős elfoglaltságok esetükben alulreprezentáltak voltak. Területi szempontból megállapítható, hogy az ország nyugati felében több időt fordítunk olvasásara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!