Hírek

2013.11.29. 14:28

Mesélt az erdő, és verset mondtak a gyerekek

Chernelházadamonya – Több mint száz gyermek jelentkezett a Diana Vadászhölgy Klub vasi szervezete által meghirdetett versenyekre: 43 diák írt mesét, 58-an pedig verset mondtak a csütörtöki versenyen.

Nagy Ildikó

- A klubot a barátságra építettük, melyet közös szenvedélyünk, a vadászat iránt érzett szeretet és tisztelet kovácsol össze. Fontos célkitűzésünk, hogy megváltoztassuk a vadászatról kialakult negatív képet. Szeretnénk megmutatni, hogy a vadászat nem pusztán a lövés pillanatáról, hanem elsősorban a természet szeretetéről, a vad iránt érzett tiszteletről, a vadállomány gondozásáról, de legfőképpen különleges, semmivel össze nem hasonlítható élmények, hangulatok összességéről szól – mondta köszöntőjében Mesterházyné Koncz Bernadett, a Diana Vadászhölgy Klub Vas megyei szervezetének elnöke csütörtökön az általuk meghirdetett meseíró és versmondó versenyen, amelyet Chernelházadamonyán tartottak. Hozzátette: számtalan olyan programot szerveznek, amelynek az a célja, hogy az iskolás gyermekeket megismertessék a természet csodáival, a vadászat értelmével, a környezetvédelem fontosságával, és kimozdítsák őket a számítógép és a televízió elől.

Balogh Hajnalka (jobbróll) és Mesterházyné Koncz Bernadett gratulál a meseíró pályázat győztesének, Ments Hannának (Fotó: Nagy Ildikó)

A vasi vadászhölgyek nem először hirdették meg a meseíró pályázatot és a versmondó versenyt: az elsőre 43, a másodikra 58 általános iskolás jelentkezett.

A Mesél az erdő címmel meghirdetett meseíró pályázat értékeléséről Balogh Hajnalka vadászhölgy beszélt. Mint azt elmondta, fontos szempont volt, hogy az írásban alkalmazták-e a mesei elemeket, szófordulatokat, számokat. És persze a pontozásnál az is számított, hogy a történet mennyire szívhez szóló, magával ragadó, tanulságos, és az illusztráció is sokat nyomott a latba.

A meseíró pályázatot a répcelaki iskola tanulója, Ments Hanna nyerte meg, aki a görbe lucfenyő történetét fel is olvasta az eredményhirdetésen. (Második helyezett lett Végh Ármin, a szombathelyi Reményik iskola diákja, a büki iskolába járó Kovács Zsófia harmadik helyezett lett, a gércei Markó Alexa pedig különdíjat vehetett át.)

A Háziállatok a magyar költészetben címmel meghirdetett versmondó versenyre 58 gyermek jelentkezett, sokan érkeztek a bői és a büki iskolából. A diákok – életkoruk szerint - három kategóriában álltak a dobogóra. A versmondók teljesítményét háromtagú zsűri értékelte: Matócza Lenke sárvári pedagógus, Rozmánné Csiszlér Diána kemenesmagasi tanárnő mellett az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezete képviseletében Takács Éva figyelte nagy-nagy érdeklődéssel a gyerekek produkcióit.

Az 1-2. osztályosok versenyét Koszorús Bence Levente (Bük) nyerte, a celldömölki Szent Benedek iskola diákja, Szerdahelyi Árpád a második helyen végzett, a büki iskola tanulója, Spilenberg Maya Andrea pedig harmadik lett. A 3-4. osztályosok közül a kemenesmagasi iskolából érkezett Horváth Dorina bizonyult a legjobbnak, Ható Tamás (Bő) második, Krisztián Róza (Bük) harmadik lett, Gönczöl Bendegúz (Bő) és Varga Dániel (Répcelak) különdíjat vehettek át. A felső tagozatosok mezőnyéből mind versválasztásával, mind pedig előadásmódjával kiragyogott a Kemenesmagasiból érkezett Pintér Martin, aki Babits Mihály Ádáz kutyám című költeményével varázsolta el a hallgatóságot. A bői iskola diákja, Molnár Brigitta második, iskolatársa, Szarka Annamária pedig harmadik lett. Vincze Natáliának (Bő) és Szekeres Benediktának (Vép) különdíjat ítélt a zsűri.

A verseny szünetében a vasi vadászhölgyek – a házigazda Bodoricsné Dann Piroska, Balogh Hajnalka és Szabóné Farkas Brigitta  – szendvicsekkel és saját készítésű süteményekkel, valamint üdítővel kedveskedtek a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!