Hírek

2013.11.07. 16:15

Miből lesz a szobor?

Csönge - A Weöres-emlékév szomorú intermezzója, hogy szeptember végén a költő mellszobrát ellopták a csöngei emlékház udvaráról, aztán földarabolták. Azonnal akció indult a bronzalak újraöntésére. A pénznek egyelőre a fele látszik.

Ölbei Lívia

Amikor kiderült, hogy mi történt a csöngei Weöres-szoborral, azonnal akció indult Segesdi György szobrászművész alkotásának újraöntésére.

Itt még megvan a Weöres-szobor – és reméljük, újra is öntik. Fotó: Benkő Sándor

Baranyai Ernő, Csönge polgármestere mindenekelőtt fölvette a kapcsolatot a szobrásszal, aki közölte a jó hírt: rendelkezésre áll a gipszminta, ami alapföltétele volt annak, hogy a szobrot újra fölállíthassák a Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház udvarán. A kivitelezést a művész ellentételezés nélkül vállalta, az anyag és a szállítás viszont természetesen pénzbe kerül. A Szombathelyen megalapított Weöres Sándor Asztaltársaság adománygyűjtést hirdetett a szobor újraöntésének érdekében, ennek a kezdeményezésnek a nyomán eddig néhány tízezer forint gyűlt össze; lelkes magánszemélyek adakozása révén. Rögtön fölajánlotta segítségét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága – nem mellesleg a Weöres-emlékév koordinátora. A szobor újraöntéséhez egymillió forinttal járul hozzá az államtitkárság, Baranyai Ernő polgármestertől úgy tudjuk, az összeg napokon belül megérkezik a csöngei önkormányzathoz. A szobor újraöntése azonban kétmillió forintba kerül. Ebben a pillanatban nem tudni, hogy a pénzben nem dúskáló csöngei önkormányzat honnan teremti elő a hiányzó egymilliót, de Baranyai Ernő reméli, hogy belátható időn belül megtalálják a megoldást – és a támogatókat. Hogy jövő tavasszal újra Weöres fogadhassa az emlékház udvarán a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!