Hírek

2013.11.11. 17:15

Újbort hozott Márton

Vaskeresztes - Márton napjához számos hagyomány kapcsolódik. Ezek egyike az újbor megszentelése.

Rózsa Melinda

A paraszti év végét hagyományosan Szent Márton napja jelenti. Ilyenkor szokás lezárni az éves gazdasági munkákat, és ekkora forrt ki a bor is. Az egész éves munka gyümölcsét ekkor szokás megáldani. A borszentelés hagyománya Ausztriában is élő szokás, a határhoz közeli winteni hegy borászai minden évben nagy ünnepséget kerítenek ennek apropóján.

Balázs János, Walter Temmel és Hans Stangl a vaskeresztesi ünnepségen, a fogadóban. Fotó: Rózsa Melinda

Egyletüknek az osztrák borosgazdákon és vincelléreken túl magyar tagjai is vannak, és minthogy Vaskeresztesnek is sok német ajkú lakosa van, az idei borszentelő ünnepet a Vas-hegy magyar oldalán tartották, telt házzal. A borászokon kívül is sok osztrák vendég volt, Bildeinből buszt indítottak az eseményre (a winteni szőlőhegy a Pornóapáti és Szentpéterfa közti faluhoz tartozik).

A vaskeresztesi római katolikus templomban tartott szertartás után fáklyás felvonulás kísérte az újbort rejtő hordót az Alpesi fogadóig. A vendéglőben a vaskeresztesi hagyományőrzők adtak dalos-táncos műsort.

A résztvevőket üdvözölte Hans Stangl, a winteni hegyközség vezetője, és a két szervező falu polgármesterei is: Balázs János (Vaskeresztes) és Walter Temmel (Beled/Bildein - ahogy a felkonferálásban elhangzott: „a határok nélküli polgármester").

Walter Temmel a Sznet Márton-kultusz jelentőségéről beszélt. Burgenlandban is kedvelt, népszerű szent a savariai születésű püspök, aki a tartomány védőszentje is egyben. A bildeini polgármester köszöntőjében a 2016-ra, azaz Szent Márton születésének 1700. évfordulójára tervezett szombathelyi pápalátogatást is említette.

Az este természetesen az újborok kóstolásával folytatódott, s lehetőség volt összevetni korábbi évjáratokkal is. Jónéhány pince bajban volt az idén, a jégeső sok szőlőt elvert a Vas-hegyen. A kékfrankos a határ mindkét oldalán alapvető termék, az osztrák oldalon igen jó olaszrizlingek is készülnek, valamint a specialitásuk, az uhudler.

Sem a borban, sem a Márton-napi ünnepben nem akadt hiba: a tombola fődíja nem volt más, mint egy liba.

A rendezvényt a vaskeresztesi önkormányzat, a vaskeresztesi német önkormányzat, a helyi és a kőszegi hegyközség is támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!