Hírek

2013.11.24. 19:15

Van kilátásban még újabb 50 év az Agorában

Az Agora Művelődési és Sportház nem csak visszafelé tekinthet át fél évszázadot, de minden valószínűség szerint előre is, ezt is ünnepelték szombaton az 50. jubileumon.

Merklin Tímea

Az Agora MSH abban a szerencsés helyzetben lévő kulturális intézmény, amelynek nem csak fél évszázados gazdag múltja van, hanem hosszú távon tervez vele a város.

A Dr. Pesovár Ernő AMI Zsendice csoportja Kővári Réka és Molnár Péter: Adj Isten egészségére... című koreográfiáját táncolta el

Fotó: Horváth Csaba

A történetét, tevékenységeit reprezentáló kiállításon még az 1963-as átadás díszkulcsa is szerepel, és már itt vannak azok a látványtervek is, amelyek hamarosan valósággá válnak: az MSH új külsővel, új terekkel, új funkciókkal, költséghatékony működtetést lehetővé tévő műszaki megoldásokkal folytathatja életét, bővítve a szombathelyi kulturális szolgáltatásokat.

Közel 900 millió forintot költenek majd rá egy nyertes pályázat segítségével emelte ki a jubileumon dr. Puskás Tivadar polgármester, majd megnyitotta a galérián látható tárlatot.

A ház a közösségi művelődést szolgálja folyamatosan 1963 óta. Statikailag rendben van, kész a megújulásra. A közeljövőben esedékes jelentős invesztíció révén új színtereket hoz a város kulturális életének szolgáltatásai közé a következő 50 évben erről beszélt Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója, aki a múltba és ugyanakkor a jövőbe is néző ünnepen elismerő oklevelet vehetett át Kovács Ferenctől, a Vas Megyei Közgyűlés elnökétől. Az elnök  dr. Puskás Tivadar indítványára, hogy rendezzenek névadó versenyt, mi legyen a sportház új neve javasolta a Savaria Művelődési Központ vagy a Szent Márton Művelődési Központ nevet.

Oroszy Csaba képzőművész rendezte a sportház galériáján megnyitott impozáns kiállítást, amely jellegzetes képekben (fotók, festmények) poszterek, plakátok, újságcikkek által, tárgyak közvetítésével mutatja be az ide kötődő közösségeket és a színházi, képzőművészeti, zenei, tánc, sport és közösségi tevékenységeket. A Paragvári Utcai Általános Iskola diákjai Biczóné Pasku Katalinfelkészítésével egy falrészt beborító rajzokat készítettek, hogy milyennek képzelik el a sportházat a jövőben. Nyertesek lettek: Pittmann Kornél, Petovári Lilla, Vidos Szimonetta.

Az ünneplő sokaságot Szombathely Város Fúvószenekara fogadta hangulatos muzsikával a színházteremben, amely a sportház irányítása alatt tevékenykedett, amikor az 1963-ban megnyílt. A város lakói akkoriban legtöbbször a térzenék alkalmával találkoztak a zenekarral. A hétvégi zenélés hagyomány volt, sokakat csábított a Savaria (akkor még Kovács) Szálló elé. 2011 óta a zenekar elnökeTrajbár Balázs, karnagy Szabó Krisztián Béla Pascal, tiszteletbeli elnök Pávé Kálmán.

A műsorban bemutatkoztak a ritmikus sportgimnasztikát a sportház kereti közt tanuló lányok is, akik egy 1965-ben elkezdődött hagyományt folytatnak máig.

A jubileumról nem hiányozhatott Szombathely Város Erkel Kórusa sem, amelyet 1964-ben vett át fenntartóként az akkor egyéves Művelődési és Sportház. Korábbi évtizedeiket meghatározó karnagyuk, Horváth Rezső volt, 2009 óta Horváth Imre vezeti őket.

A Ferrum Színházi Társulás amely 1976 szeptemberében alakult és 1980-ig működött a Művelődési és Sportház művészeti együtteseként meglepetésként nem jelenetet hozott az estre, hanem egy szóló produkciót: Egri Dorottya Örkény István: Nápolyi című novelláját adta elő a közönség mulattatására.

A Szombathelyi Lord zenekar 1973-tól az MSH zenekaraként szerepelt, abban az időben főleg szalagavatókon, ifjúsági bálokon lépett fel nagyon nagy sikerrel. A fellépéseken kívül az MSH nagy segítséget nyújtott azzal, hogy próbatermet biztosított a zenekar részére. A Lord tavaly ünnepelte 40. évfordulóját a budapesti Petőfi Csarnokban, ahol fellépett a Sipőcz Rock Band is. Ők léptek fel az MSH 50. évfordulóján, ahol Sipőcz Ernő ex Lord énekes, Szántai Gyula ex Lord gitáros,és Paksi János ex Lord dobos az 1980-ban írt dalokból a Fehér galambot, valamint a Vándor című számokat adták elő Esztergályos Dávid, Major Rudolf, Gergye Márton, Nyári Ferenc közreműködésével.

Az est vendége volt a big-band muzsikát, a jazz- és a swingzene népszerűsítését célul kitűző Isis Big Band Pintér Róbert vezetésével, fellépett a Dr. Pesovár Ernő AMI Zsendice csoportja, az 1964-ben az MSH-ban otthonra talált Ungaresca Táncegyüttes és a Senior, a Boglya zenekar kíséretével. Berobbantak a rugólábú Galaxy Rock n Roll Klub táncosai, akiknek elődeit a klub 1997-es megalakulásakor szintén az MSH fogadta be. A Savaria Táncsport Egyesület lendületes felnőtt csapata az idén készült új koreográfiáját mutatta be, mellyel a Formációs Magyar Bajnokságon, a Zala Open nemzetközi formációs táncversenyen és az ausztriai Duna Pokál nemzetközi formációs versenyen is ezüstérmet szereztek. Decemberben a világbajnokságon is ők képviseli Magyarországot, illetve Szombathely városát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!