Hírek

2013.11.12. 11:15

Vas megyében minden negyedik lakos 60 év feletti

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2013 januárjában 2 millió 869 ezer fő részére összesen közel 288,4 milliárd forint nyugdíjat, ellátást, járadékot és egyéb járandóságot fizetett ki.

Kelemen Attila

Az ellátottak a népesség 29 százalékát tették ki, számuk 1,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, miközben a folyósított ellátásokra együttesen fordított összeg 6,1 százalékkal nőtt, az egy ellátottra jutó átlaguk pedig 8,0 százalékkal emelkedett.

A népességen belül Pest megyében a legkisebb a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők aránya (a népesség negyede), azonban arányuk az országos átlagnál Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is alacsonyabb. Ugyanakkor Békés és Tolna megye lakosságának egyharmada részesül valamilyen nyugellátásban, járadékban.

A 60 évesek és idősebbek népességen belüli arányát összevetve a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők számával kiderül, hogy míg Budapesten mindössze 2,1 százalékponttal haladja meg az ellátotti létszám a 60 évesek és idősebbek arányát, addig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Tolna megyében a különbség meghaladja a 6 százalékpontot ezekben a megyékben a 60 évesnél fiatalabbak között arányaiban több az olyan személy, aki valamilyen ellátásban részesül.

Az ellátottak csaknem héttizede öregségi nyugdíjas. 2013 januárjában csaknem kétmillió főnek folyósítottak ilyen címen nyugdíjat, ez az egy évvel korábbihoz képest 2,1 százalékkal több.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!