Hírek

2013.12.23. 15:02

Angyalok és múmiák

Mozgalmas volt a december a Szépművészetiben: megnyílt két régi-új állandó kiállítás, és a reneszánsz rajzokat felvonultató, Az eszmény diadala – Raffaello című időszaki tárlat.

Rózsa Melinda

Most érdemes ellátogatni a Szépművészeti Múzeumba. Negyedszázad után újra látható az európai szoborgyűjtemény, megnyílt a felújított egyiptomi állandó kiállítás, és a sikerkiállítás Caravaggiótól Canalettóig mellé szerveztek még egy időszakit, Raffaellóról. Az eszmény diadala – Raffaello című, reneszánsz rajzokat és metszeteket felvonultató kiállítás, amelynek darabjait a múzeum saját gyűjteményéből válogatták, március végéig tekinthető meg. 

A kiállítás Raffaello Santi (1483–1520) hat rajzát helyezi a középpontba, köztük a Sala di Costantinóhoz kapcsolódó, megkapó szépségű Angyalfejet. A kiállított munkák Raffaello művészetének a következő évtizedek itáliai mestereire tett hatását is szemléltetik. Raffaello római műhelyében a megbízások teljesítésében számos tehetséges festő segédkezett. A mester korai halálát követően ők kivitelezték a befejezetlenül maradt műveket, majd Itália különböző városaiba szétszóródva maguk is meghatározó művészegyéniségekké váltak. A rajzok és metszetek mellett Raffaello Esterházy Madonnája is helyet kapott. A festmény, szabad szemmel is jól kivehető alárajzolása miatt, első alkalommal került a rajzok kontextusába.


Franz Xaver Messerschmidt Karakterfejek sorozatának jellegzetes darabja, Az ásító (Fotó: Rózsa Melinda)



Raffaellóék szomszédságában találjuk a december közepén újranyitott, átrendezett egyiptomi állandó kiállítást. A XX. század elején magyar-lengyel expedíció folytatott ásatásokat Közép-Egyiptomban, 1964-ben nemzetközi összefogással valósult meg a núbiai leletmentő akció. Ezeknek, illetve az 1983-as thébai feltárásoknak köszönhet sokat az Egyiptomi Gyűjtemény. Múmia nélkül mit sem ér egy egyiptomi anyag, természetesen itt is van több, emberé és állaté egyaránt, s mellettük olyan kiváló alkotásokat láthatunk, mint az i.e. 9. században készült Sesonk trónörökös szobra, az i.e. 3. századi bronz Ülő macska, vagy a négyezer éves, vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbot. A Régi Szobor Gyűjtemény kincseibe 25 év szünet után lehet újra bepillantani.

Az európai szobrászat középkortól a klasszicizmusig tartó hat évszázadának 109 remekművét állították ki a másodikon. Az első állandó szoborkiállítás 1921-től 1935-ig volt látható az épület földszintjén. 1936-ban Balogh Jolán, a gyűjtemény akkori vezetője rendezte újra a második emeleti kabinetsorban. Ez a háborúig állt, majd 1950-ben nyitott újra. Több átrendezést követően 1987-ben bezárták. A negyedszázadon át raktárban állt művek most Szőcs Miriam négyéves munkájának köszönhetően kerültek újra a nagyközönség elé. A tárlat a szobrok bemutatásán túl készítésük műhelytitkaiba is betekintést enged.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!