Hírek

2013.12.30. 14:00

Elmaradt a rendkívüli közgyűlés Szombathelyen

Szombathely - Elmaradt a hétfő délutánra összehívott rendkívüli közgyűlés. A téma a kötelező kéményseprő-szolgáltatás jövő évi ellátása lett volna, ám délelőtt kihirdették a vonatkozó kormányrendeletet.

Farkas Eszter

Rendkívüli közgyűlést hívott össze dr. Puskás Tivadar polgármester december 30-ára, amely elmaradt. Ennek oka az volt, hogy egy elfogadott, de akkor még ki nem hirdetett kormányrendelet miatt önkormányzati intézkedésre lett volna szükséges a szombathelyi, és vas megyei kéményseprőipari szolgáltatás zavartalan biztosítása okán.

A kormányrendelet szerint a katasztrófavédelem helyi szervei jogosultak arra, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket. A képen Nagy Attila kéményseprő munka közben. Fotó: Archív

December 31-én lejár a kéményseprőipari szolgáltatásra megkötött két szerződés. Szeptemberben ugyan bár a város kiírta a közbeszerzési eljárást, de annak elbírálása még nem zárult le, így január 1-jétől az önkormányzat nem látná el kötelező feladatát. A rendkívüli közgyűlést azért hívta volna össze a polgármester, hogy ezt a problémát megoldja, ugyanis a várakozások szerint az önkormányzat ideiglenesen hat hónappal meghosszabbította volna a jelenlegi két szolgáltató szerződését.

Hétfő délelőtt azonban megszületett egy vonatkozó kormányrendelet, amelynek értelmében ilyen esetekben az önkormányzatnak jeleznie kell a kormány felé, hogy nem tudja ellátni a feladatot, mégpedig a szerződések lejárta utáni három napon belül.

A kormányrendelet nevesíti azt az állami szervet is, amely ilyen helyzetekben jogosult a szolgáltató kijelölésére.

A hétfőn kihirdetett kormányrendelet szerint azokon a településeken, ahol már lejártak a kéményseprőipari szerződések, vagy folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások, a katasztrófavédelem helyi szervei jogosultak arra, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!