Hírek

2013.12.11. 15:36

Húsz éve indult először falugondnoki szolgálat Vasban

Szombathely - Szakmai konferenciával ünnepelte szerdán a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete a hálózat vasi meghonosodásának huszadik évfordulóját.

Tersztyánszky Krisztina

Apátistvánfalva, Orfalu, Viszák, Kisrákos, Felsőmarác, Szőce – ez volt az a hat falu, ahol 1993-ban elsőként indult meg megyénkben a falugondnoki szolgálat. Az országos modellkísérlethez való csatlakozást a megye akkori vezetése maximálisan támogatta, sőt később alapot is különítettek el a falugondnoki autóbusz pályázatok önerős részének biztosítására. Az első évtizedben az évenként kiírt pályázatokkal 53-ra nőtt a megyei szolgálatok száma. Egyre több ötszáz lélek alatti település szokhatta meg, hogy van valaki, aki elhozza az ebédet, kiváltja a receptet, elszállítja a gyerekeket az uszodába, megkönnyíti a városi hivatali ügyintézést. Idővel az autóbusz mellé már némi működtetési normatíva is dukált, és bevezették a falugondnokok kötelező képzését. Miközben a rendszer már-már intézményes kereteket öltött, a kormányzati források elapadtak. A 2008-as év hozott újabb fellendülést, amikor uniós forrás bevonásával 52 új falugondnoki gépjármű érkezett a megyébe. Azóta az idén ősszel volt először lehetőség pályázatot beadni a „maradék" uniós forrásra.

A szerdai konferencián V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szólt arról, mire számíthatnak az aprófalvak a 2014-2020-as költségvetési időszakban. A falugondnokságot a vidékfejlesztés szelíd módszerének nevezte, hangsúlyozva, hogy az új stratégia prioritásai szerint azok a programok élveznek majd támogatást, amelyek segítenek a helyi közösségek fennmaradásában.

A mai napig megyénkben kilencven falugondnoki szolgálat jött létre, és, ami nem mellékes, egy sem szűnt meg közülük. Az előadások más-más szemszögből szóltak a falugondnoki munkáról: ki a pályázati esélyegyenlőségről, ki a szolgálat lelki terheiről beszélt. Kellemes színfoltként bemutatkozott a több szolgálatot fenntartó Nádasdi Evangélikus Diakóniai Központ. Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök elismeréseket adott át az alapítóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!