Hírek

2013.12.26. 16:00

Húszezer forintra büntették az ételszállítót

Szombathely - Varga Ernőt húszezer forintra büntették, mert kocsija ott kapott defektet ételkiszállítás közben, ahol tilos megállni. Azt mondta, nem fizet, leüli.

Peltzer Géza

Szociális étkeztetést végez Varga Ernő olyan, sokszor mozgásképtelen, beteg embereknek szállít ki cége szünnap nélkül ételt éthordókban, akik nem vagy csak ritkán képesek elhagyni lakásukat. Ő maga közel nyolcvan adag ételt szállít ki a városban szünnap nélkül naponta reggel fél tíztől.

– A Károly Róbert utcában defektet kaptam egy nap. Olyan helyet tudtam csak leállítani az autót, ahol tilos megállni. Ezt tábla is jelezte, de nincs nagy forgalom, egy parkolóról van szó. Megpróbáltam lecserélni a kereket, de a kerékkulcs eltörött. Mit tehettem mást, segítséget hívtam, hogy ki tudjam szállítani mindenkinek az ebédet. Kiraktam az elakadásjelzőt, a kocsin kinn van az értesítés, hogy ételszállítást végzek.

Varga Ernő ételt szállít ki mindennap, szünnap nélkül. Eddig még sosem bírságolták meg. Fotó: Szendi Péter

A férfi délután ért vissza, addigra a közterület-felügyelet intézkedett: a tízezer forintos helyszíni bírságról szóló értesítés már várta a kocsira kihelyezve.

– Írásban érveltem amellett, hogy szociális étkeztetést végzek, saját hibámon kívül voltam kénytelen ott tartózkodni a kocsival. A válasz megérkezett, nem engedhetik el a büntetést, s ha panaszom van, forduljak a rendőrséghez.

Elment ez a levél is, egy jó hónap múlva érkezett meg a válasz és a csekk is, miszerint a büntetés már nem tíz-, hanem húszezer forint.

– Ezt nem tudom kifizetni, leülöm – mondja szomorúan a férfi, aki igazságtalannak tartja a bírságot, hiszen nem szórakozásból tartózkodott kocsijával ott, ahol nem szabad.

Megkerestük rendőrséget is. A válasz röviden: ha a gépjármű üzembentartója a helyszíni bírság kiszabását nem veszi tudomásul, szabálysértési eljárást kell lefolytatni. A jogorvoslat a rendőrség hatáskörébe tartozik akkor is, ha a közterület-felügyelet szabta ki a bírságot. Ha a jogszabály kötelező mértékű pénzbírság kiszabását határozza meg, nincs helye a méltányosságnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!