Hírek

2013.12.12. 21:10

Nem csak arborétum, szimbólum is

Szeleste - Több mint 215 millió forintból újulhatott meg a kastélyt körülölelő Szelestei Arborétum.

Tóth Csongor

A szerdán ünnepélyesen is átadott Szelestei Arborétum felújításának kettős célja volt: a különleges növénygyűjtemény és változatos növényvilág megteremtése és megóvása mellett közösségi funkciókat is adtak a növénykertnek. Ritka, különleges növényeket telepítettek, rendezték a területet, és feltártak egy földalatti sziklakertet is.

– Fontos volt községünknek az arborétum felújítása, hiszen önerőből a szelestei önkormányzat nem tudta volna megvalósítani. Helyi összefogással meg kell keresnünk a fejlesztési lehetőségeket, amiknek köszönhetően fellendül a közösségek élete – mondta Rozmán Róbert, Szeleste polgármestere.

Galántai György járási hivatalvezető köszöntőjében kiemelte: mindannyian egyetértettek abban, hogy a térség közös érdeke, hogy megújuljon a különleges növénykert.

– Az volt a célunk, hogy valódi, turisztikai vonzerő legyen a kastély és a hozzá tartozó arborétum, ezért folyamatosan, akár önerőből is fejlesztettünk. Az önkormányzatnak arra sem lett volna pénze, hogy terveket készíttessen, segítséget kaptak azonban az erdészeti zrt-től, akik több településre vonatkozó terveket adtak át.

Ágh Péter kiemelkedő büszkeségnek nevezte a szelestei kastélyt és a hozzá tartozó kertet. Az országgyűlési képviselő összefoglalta a kastély történetét, hangsúlyozva, hogy a helyiek mindig sajátjuknak érezték a területet.

– Sokan, sokat tettek azért, hogy ez a gyönyörű környezet a szelesteiek büszkeségtudatának részéve legyen – mondta Ágh Péter. Hozzátette: a park több, mint egy arborétum, szimbólum is, Szeleste község összetartásának és megmaradásának szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!