Hírek

2013.12.09. 10:03

Több lett a beteg

Megyei körkép – Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) az influenzaszezonban folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számát. Ismét többen keresték fel orvosukat.

Bajdó Bettina

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján november 25-e és december 1-je között az országban 7200-an, az előző hetinél 12,5 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 22,5 százaléka gyermek, 42,1 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26 százaléka, 9,4 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

A 48. héten 23 influenzagyanús betegtől származó légúti mintát küldtek virológiai vizsgálatra az OEK légúti vírus osztályára. Az orvosok által beküldött 18 mintából, valamint a hagyományos beküldés során érkezett öt mintából elvégzett vizsgálatok egyetlen egy esetben sem mutatták ki az influenzavírus jelenlétét. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 48. héten nem érkezett jelentés. A heti adatok alapján kijelenthető, hogy nincs influenzaaktivitás.

A 2013/14-es szezonban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók térítésmentes oltásához. A 65 év felettiek, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a várandós nők, továbbá az egészségügyi és a szociális intézményekben dolgozók kérhetik a térítésmentes oltást háziorvosuktól. Ebben a szezonban is többféle szezonális influenza elleni vakcina kapható gyógyszertári forgalomban, így az oltóanyag azok számára is elérhető, akik nem jogosultak térítésmentes oltásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!