Hírek

2014.01.22. 10:40

Csökkenő tendencia

Szombathely - A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete tájékoztatót készített a város 2012-es népegészségügyi helyzetéről.

Bajdó Bettina

A tájékoztató kitért az influenza elleni oltóanyagok felhasználására is. A 2012-es évben a krónikus betegségben szenvedők, az idősek, az egészségügyi és szociális dolgozók ingyen juthattak hozzá a vakcinához. Tavalyelőtt a hagyományos influenza elleni oltóanyagot adták ki.

Dr. Birosz Béla éppen influenza elleni védőoltást ad be. Fotó: Szendi Péter

Szombathely város felnőtt házi- és gyermekorvosai 7585 pácienst oltottak be, ami az előző évhez képest csökkenés (2011-ben 8539 -en részesültek oltásban). A 6-36 hónapos korosztálynak is rendelkezésre állt a gyermekeknek szánt oltóanyag, melyből az orvosok 18 adagot használtak fel, ez szintén kevesebb, mint 2011-ben.

A szakemberek véleménye szerint a több éve tapasztalható nagyszámú oltásnak is köszönhető, hogy évek óta nem alakult ki nagyobb influenzajárvány, illetve a megbetegedettek között is kevés és enyhe lefolyású szövődményes eset fordult elő. A jövőben a WHO által ajánlott 75 százalékos átoltottsági arányt szeretnék megközelíteni úgy, hogy a 65 éven felülieknél ez az arány elérje a 40 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!