Hírek

2014.01.09. 15:30

Egyházi iskola uniós pénzből

Egyházi iskola épül azon a területen, ahol a régészek nemrég országos jelentőségű leletekre bukkantak.

Vas Népe

Régészeti árkok, gödrök szabdalják keresztbe-kasul azt a mintegy háromezer négyzetméternyi területet a szalézi templom és a rendház környezetében, ahol a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársai az elmúlt év utolsó hónapjaiban ásatásokat folytattak. A régészek már levonultak a terepről, amelyen értesüléseink szerint egy új egyházi iskola fog épülni.

A terület a szombathelyi püspökség tulajdona, s úgy tudjuk, az egyházmegye az építtető is. Szerettünk volna bővebb információt szerezni a beruházással kapcsolatban, ám dr. Veres András megyés főpásztor távollétében senki nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Annyit tudtunk meg, hogy a fejlesztés részleteit egy későbbi időpontban ismertetik a nyilvánossággal. Más forrásból szerzett információink szerint egy több éves terv válik valóra, ha végre megépül a minden igényt kielégítő, a legkorszerűbben felszerelt, mintegy kéttucatnyi tantermes, tornatermet is magában foglaló egyházi iskola a szalézi templom mellett.

A több milliárd forintos beruházást a püspökség az Európai Unió pályázati támogatásával valósíthatja meg. Az egyházmegyei fenntartású Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium – amelynek oktatási részlegei a Hollán Ernő utcában illetve a Petőfi Sándor utcában vannak – szűkös elhelyezési gondjait kívánják megoldani a fejlesztéssel.

A régészeti feltárással kapcsolatban dr. Kiss Péter, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum régésze annyit árult el, hogy őskori település nyomaira bukkantak az ásatáson. Az őskorból és a kelta korból származó darabok között egyedülálló kincsre is leltek a szakemberek. Mondhatni, országos jelentőségűek a maradványok, amelyeket természetesen a nagyközönség is megismerhet, hiszen kiállításon mutatják majd be. Kiss Péter annyit mondott még, hogy a feltárás részleteiről a múzeum vezetői – akárcsak az iskola építtetői – ugyancsak egy későbbi időpontban kívánnak beszámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!