Hírek

2014.01.03. 16:50

Jeles napok 2014-ben

Sokféle esemény, kerek évforduló éve lesz a 2014-es esztendő is. Kiemelt eseményként az első világháború kitörésének 100., a Dózsa György által vezetett parasztfelkelés 500., és a holokauszt 70. évfordulóját említik.

Némethy Mária

„Leghőbb vágyam volt, hogy az Isten kegyelméből még hátralévő éveimet a béke művének szentelhessem, és népeimet a háború áldozataitól és terheitől megóvhassam.

A gondviselés másként határozott. (...)

Mindent megfontoltam és meggondoltam.

Nyugodt lelkiismerettel lépek a kötelesség útjára."

Ez állt Ferenc József kiáltványában, amikor 1914. július 28-án Bécs hadat üzent Szerbiának.

Az idén 100 éve lesz, hogy kitört az első világháború, „a nagy háború", amely 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indult.

Európa lelkesen vonult 1914 augusztusában háborúba

Nyilván sokféle előadás hangzik majd el hazánkban az első világégésről és a Dózsa György-féle parasztháborúról is, amely 500 éve tört ki, s mindössze néhány hónapig tartott (1514. április–július), de annál véresebb megmozdulás volt Magyarország területén. A Bakócz Tamás esztergomi érsek által a törökök ellen összehívott paraszti keresztes sereg a háború beszüntetése és a korábbi kizsákmányolás miatt a saját urai ellen fordult a székely Dózsa György vezetésével.

Rövid, pár hónapról beszéltek. Karácsonyra már mindenki befejezettnek gondolta a háborút, amely végül megváltoztatta az emberiség történetét. Mátyás központosított államának összeomlása után a bárói és nemesi önkény a parasztok mindennapi megélhetését veszélyeztette. Ezért tört ki 500 éve a Dózsa-parasztfelkelés. Bizonyára sok előadás hangzik majd el róla.

Tavaly áprilisban határozatot hozott a kormány a magyarországi holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódó idei programokról. Így a vészkorszak idején meggyilkolt Radnóti Miklós költő életéről, munkásságáról és haláláról történő méltó megemlékezés érdekében 2014. november 9-ét Radnóti Miklós-emléknappá nyilvánítják. A holokauszt 70. évfordulójához kapcsolódva évfordulója lesz a 70 éve elhunyt Karácsony Benőnek és Szomory Dezsőnek is. „Szomoryt ünnepelték és megmosolyogták, lelkesedtek érte, és szidalmazták, irigyelték és gyűlölték...De évtizedeken át jelen volt. Hosszú, sovány alakja, csontos, monoklis arca jól ismert volt a kávéházakban és az írói körökben, legendákat meséltek különcségeiről. És ahogy fokozódott a fasizmus, úgy maradt ki egyre inkább színházból, irodalomból, azután személye szerint is üldözött volt." Másik nagyszerű írónk, Karácsony Benő is 70 éve halt meg Auschwitzban. Érdemes kézbe venni a Napos oldal című regényét.

Még sok művész, tudós, neves személyiség évfordulója lesz még az idén. 100 éve lesz annak, hogy elhunyt Herman Ottó etnográfus, Feszty Árpád festőművész, de 100 éve született a Szombathelyen is többször megfordult Határ Győző angliai építész, író, költő, műfordító, Szendrő József színész, költő, műfordító, Vargyas Lajos zenetörténész, népzenekutató, vagy Karig Sára költő, műfordító.

Az idén lesz 120 esztendeje, hogy megszületett Csinszka, azaz Boncza Berta. A Csinszka név eredete – szemben a közhiedelemmel – nem Ady leleménye, hanem valójában ő nevezte el Ady Endrét tréfából „lengyel nemesi néven" Csacsinszkynek, röviden Csinszkynek. Erre született válaszul a Csinszka „keresztnév", amelyet aztán Boncza Berta megtartott Ady halála után is.

Az irodalomnál maradva: akár folytatható lesz a Weöres emlékév, hiszen az idén 25 éve lesz, hogy elhunyt Weöres Sándor.

És hogy a tudomány világából is kiemeljünk valakit: január 1-én emlékezhettünk (volna) Heinrich Rudolf Hertz német fizikus halálának 120. évfordulójára. Az elektromágneses hullámokkal folytatott felfedezései tették lehetővé a vezetéknélküli hírközlést (szikratávíró, rádió, televízió).

A zenei világnak 2014-ben az egyik legfontosabb eseménye a születésének 150. évfordulóját ünneplő Richard Straussról való méltó megemlékezés. Ezt már megemlítették a bécsi újévi koncerten is.

Fontos koncertek, fellépések sora jellemzi az évet, világsztárok érkeznek az idén is hazánkba. Januárban újra itt lesz a King's Singers, februrásban az U.D.O és Ennio Morricone koncert lesz Budapesten, márciusban az ország több városában lép fel a Lord Of The Dance, áprilisban jön Robbie Williams – hogy csak néhányat emeljünk ki az év első pár hónapjából.

A közéletünk is mozgalmas lesz az idén. 2014 ismét a választások éve lesz Magyarországon: tavasszal általános országgyűlési választásra és az Európai Parlament magyarországi tagjainak megválasztására kerül sor, ősszel pedig az önkormányzati választásokra. E választások ráadásul abban is különlegesek, hogy először történik ez a teljesen megváltozott jogi szabályok gyakorlati alkalmazásával.

2014-ben több ünnepnap is úgy esik, hogy öt hosszú hétvége lehet – a többi között május elsejéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan –, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.

Szentté lesz két pápa

Némethy Mária

[email protected]

Az idén április 27-én szentté avatják II. János Pál pápát és XXIII. János pápát. A két pápa közös szentté avatására nagyon nagy tömeget várnak Rómába.

Tíz év sem telik el II. János Pál halála és szentté avatása között. Népszerűsége ma is töretlen.

Az áprilisban szentté lesz XXIII. János pápa is nagyon érdekes személyiség volt. 10 gyermekes parasztcsaládból származott, s ezt sohasem felejtette el. Egyszerűségének, közvetlenségének és emberszeretetének köszönhetően minden idők egyik legnépszerűbb pápája volt. Rövid ideig,– kevesebb, mint öt évig – tartott pápasága, mégis tudott maradandót alkotni. 1962-ben teljesen váratlanul összehívta a II. vatikáni zsinatot, a katolikus egyház 21. egyetemes zsinatát, amelynek feladata az egyház reformja, valamint a többi keresztény felekezettel és a nem hívő világgal való viszonyának rendezése volt. Ezzel új korszakot nyitott a katolikus egyház történelmében. Az ökumenizmust hirdette, az elítélés helyett a megbékélést.

A kubai rakétaválság idején, amikor a III. világháború kitörésétől lehetett tartani, segítette a kapcsolatfelvételt Kennedy és Hruscsov között. A Time magazin 1962-ben „Az Év Emberévé" választotta.

A második világháború kitörése Görögországban érte. Számos zsidót mentett meg például vízumok kiállításával illetve a holokausztról megszerzett információk továbbításával, majd amikor a háború vége felé Franciaországba került, segítette a francia hadifogságba esett németeket is.

Jó pápa volt, akit neveztek kommunistának, szabadkőművesnek, nácinak és zsidóbarátnak egyaránt. Nem törődött vele, humorral élte az életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!