Hírek

2014.01.11. 11:39

Móka is lehet a gyerek neve

Az új utóneveket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézete hagyja jóvá, azaz minősíti anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak. Ezt a jegyzéket legutóbb 2013. december elsején frissítették.

Farkas Eszter

Elméletileg olyan nevek kerülnek a listára, amiket gyakran kérnek a szülők. Majdnem az egész Gyűrűk ura-trilógia megtalálható a jegyzékben (Boromir, Frodó, Gandalf), de a fiús családoknak ott van a Csatár, Mateusz, Raul, Romárió vagy Ronaldó is... A lánynevek közül, ami még talán érdekesebb lehet: Cseresznye, Fahéj, Gyömbér, vagy éppen Dzsindzser.

Aki már átolvasta az utónévkönyveket és mégis elégedetlen, az az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő listáról választhat, és ha az is szűkösnek bizonyul, különvéleményt kérhet, és a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről. A Nyelvtudományi Intézet tizennégy alapelv alapján hagy jóvá kérvényezett utóneveket. Az iránymutatások a Magyarországon született, itt élő magyar állampolgárokra vonatkoznak. Az első alap-elv, hogy anyakönyvezni legfeljebb két, a gyerek nemének megfelelő utónevet lehet. A második kimondja, hogy az utónevet a magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni. Négy szabály vonatkozik a magyar és idegen nyelvű művészeti alkotásokban szereplő nevekre, illetve az idegen eredetű nevek bejegyzésére. A fantázianevekről és a becéző formákról is rendelkezik egy-egy szabály, míg külön alapelv mondja ki, hogy földrajzi névként, márkanévként vagy művésznévként szereplő formákat nem javasolnak bejegyzésre. Utóbbira lehet példa a Gyimes, a Benetton és a Zséda. Egy-egy alapelv szól arról, hogyan kérhető más helyesírással a név bejegyzése, valamint a férfi-női rokon nevekről. A nyelvészek – névtannal, nyelvtörténettel, pszicho- és szociolingvisztikával foglalkozó szakemberek – nem javasolnak csúfolódásra, kiközösítésre alkalmas és a név viselőjére hátrányos névalakokat, például olyanokat, mint a Csibécske – ezt is külön-külön alapelv mondja ki.

Auer-Tendli Judit újszülött lányával, Auer Elizával, aki az év első Vas megyei újszülöttje. Nagy a boldogság a családban. Fotó: Ohr Tibor

Amikor az ember nevet választ a gyermekének, nincs könnyű dolga, hiszen a kínálat rendkívül széles, és rengeteg jól csengő nevet találni az utónévkönyvekben. Nemcsak a rengeteg lehetőség nehezíti meg a választást a szülőknek, hiszen bizonyos ezoterikus nézetek szerint a név magában hordozza a sorsfeladatot is, így meghatározza az ember egész életét. Ráadásul egyesek azt vallják, hogy a név jelentésével kapcsolatban is átvesz bizonyos jellemzőket a tulajdonosa.

Ha pedig nem talál a szülő megfelelő nevet leendő gyermekének, akár engedélyeztethet is egyet. Bár a most elfogadott nevek nagyon változatosak, néhány kérvényezett név így is kimaradt s nem engedélyezték. Ilyen például a Szöcske, a Buba vagy a Lepke a lány-, a Kadarka, Betyár, Hegyi vagy az Erdő a fiúnevek közül.

Az Ártán keresztnevet például azért nem hagyták jóvá, mert kiherélt disznót jelent – így férfinévnek a legkevésbé sem lenne ideális.

Ami a magyar keresztnevek gyakoriságát illeti, a divatnevek manapság minden évben változnak – bár vannak olyan keresztnevek, amelyek évekig vezetik a listákat. 1945 és 1949 között a leggyakoribb három női név a Mária, az Éva és az Erzsébet volt, míg a férfiaknál a László, a József és az István. Ami érdekesség lehet, hogy 1976-ig a László és a Mária keresztnév a legkedveltebb három név között volt.

Aztán valami megváltozott, s egyre több Zoltán, Gabriella, Tünde és Csilla lett Magyarországon. Az elmúlt években egyébként a fiúnevek közül a legnépszerűbb választásnak a Bence, a Levente és a Máté bizonyult, a lányoknál pedig a Hanna, az Anna és a Jázim vezeti a listákat. Terjednek a hóbortos névadási szokások is.

Egyre több a divatnév, sokan a filmslágereket nézve választanak, így lesz a gyerek neve Kevin, Brandon, Szamanta és Dzsenifer. Nem titok, hogy szegénységben élő családok választanak ilyen neveket, talán a szülők kitörési vágya jelenik meg ebben?

Megnéztük, hogy milyen nevet választanak a vasi szülők

Ami a Vas megyei névválasztást illeti, kutakodtunk s böngésztünk kicsit a januári anyakönyvi hírek között. Itt is találtunk nem túl hétköznapi neveket. A vasi szülők is nagyon kedvelik a top-neveket, mint az Anna vagy a Hanna.

A fiúnevek közül pedig a legjobban az Áron nevet kedvelték a most született babák szülei az anyakönyvi hírek szerint. Emellett vannak nem hétköznapi névválasztások is a megyében, mint a Seron, Denissza, Zselyke, Szkarlett.

Bár a top 100-as névválasztási listán az Eliza név nem is szerepel, úgy tűnik, a Vas megyei szülők mégis nagyon kedvelik mostanában ezt a nevet. A friss anyakönyvi hírek között ugyanis két Elizát is találtunk.

A 2014-es év első Vas megyei újszülöttje a celldömölki szülészeten jött a világra. Auer Eliza a Kemenesaljai Egyesített Kórházban született január elsején 6 óra 29 perckor, 3450 grammal és 50 centivel. Eliza anyukáját, Auer-Tendli Juditot arról faggattuk, hogy miért éppen az Eliza nevet választotta a csöppségnek.

– Igazából az Alíz és az Eliza között vacilláltunk a párommal. Divatos nevet, mint amelyek például mostanában az Anna és a Hanna, nem szerettünk volna a kicsinek – mondta el érdeklődésünkre Auer-Tendli Judit, Eliza édesanyja.

– Az Eliza mindkettőnknek nagyon tetszett, hiszen az Erzsébet kicsit modernebb változata. A kicsit már a kórházban becézgették a nővérek, Lizinek és Lizának hívták. Mi itthon egyelőre Elizának szólítjuk – mesélte a büszke anyuka.

S hogy szót ejtsünk a magyar vezetéknevekről is, fontos tudni, hogy a 13–14. században alakultak ki. Többségük foglalkozásból, helynévből, nemzetiségből vagy keresztnévből ered.

Az interneten pedig található egy lista is, amely azt részletezi, hogy melyek a leggyakoribb vezetéknevek, s ezekből, hányan viselik azt. A Nagy vezetéknév a legelterjedtebb az országban. Ezt a nevet 237 375 ember viseli. Őket követik a Kovácsok 219 113-mal, a harmadik helyet a Tóthok foglalják el: 214 803-an élnek ezzel a névvel kicsiny országunkban.

Mi lenne, ha más lenne?

Farkas Eszter

Valahol mindenkit érdekel az, s talán rá is kérdezett a szüleinél arra, hogy miért pont az lett a neve, ami lett. Hát persze én is faggatóztam kicsit arról, hogy miért úgy lett, ahogy lett, és milyen más elképzelések voltak még anno a szüleim fejében. Azért utólag örülök, hogy így alakultak a dolgok, s azt gondolom, hogy szép története is van a szüleim, pontosabban anyukám névválasztásának. Persze eljátszik az ember a gondolattal, milyen lehet az élet, mondjuk, Hárs, Dió, Fahéj vagy Móka névvel. Néhány év, s már ezen nevek tulajdonosai is elmondhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!