Hírek

2014.01.02. 12:10

Rövidebb várakozás a kórházakban

Az Egészségbiztosítási Alapban a gyógyító-megelőző ellátások jogcímen 3,2 milliárd forint összegű maradványt osztottak szét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közleménye szerint. Az összeget 344 szolgáltató között osztották el, s tavaly decemberben át is utalták a pénzt.

Bajdó Bettina

A tájékoztató szerint a pénzelosztási szempontok között szerepelt a járóbeteg-szakellátók kompenzálása. A szolgáltatókat ugyanis hátrányosan érintette a tavalyi elszámolási lehetőségek szűkítése, így az emiatt elmaradt bevételük korrekciójára 1,6 milliárd forintot juttattak. Összesen 773,1 millió forintot kaptak azok a CT- és MR-vizsgálatokat végző szolgáltatók, amelyek onkológiai indikációban diagnosztizáltak a betegeket.

A fennmaradó 786,5 millió forintot a várólisták csökkentésére fordíthatják előfinanszírozásként: ezt annak az 1300 betegnek az ellátására költik, akik legrégebben várnak csípő- és térdprotézis műtétre. Ha az előfinanszírozást szolgáló összeget nem használja fel az intézmény a meghatározott TAJ-számmal rendelkező beteg ellátására, akkor az finanszírozási díjából visszavonják az év folyamán. Az OEP feltételként szabta azt is, hogy az egyes intézmények esetében ellátandó betegek száma az átlagos, éves ellátási eset 25 százalékát nem haladhatja meg.

A megyében lévő kórházak is kaptak a kasszamaradványból. A legtöbbet, mintegy 87,7 millió forintot a Markusovszky Egyetemi Oktatókórháznak utaltak át. Az összegből az intézmény 5,7 millió forintot a járóbeteg szakellátásra fordíthat, 5,1 milliót pedig a CT- és MR-vizsgálatok finanszírozására. A legtöbbet, 76,8 millió forintot pedig a műtéti várólisták rövidítésére használhatnak fel.


Nemrég egy 256 szeletes CT-berendezést avattak fel a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban

 

Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója elmondta, hogy december végén kapták meg az összeget, a mai napon ül össze a bizottság, mely döntést hoz a pontos felhasználásról. Hozzátette, a legtöbb pénzt a várólisták csökkentésére használhatják fel, egészen pontosan a csípő és térdprotézisre váró betegek esetében. Az év első négy hónapjában ez mintegy száz beteget érint majd. A legnagyobb feladatuk az, hogy megteremtsék a feltételeket, továbbá, hogy egyeztessenek arról, egészen pontosan kiket és hogyan befolyásol ez a döntés. Az érintetteket pedig értesíteni is kell majd. A főigazgató pontos tájékoztatást a döntésekről a jövő hétre ígért.

Nemcsak a Markusovszky kórházba jutott pénz a kasszamaradványból. A celldömölki kórház közel 1,4 millió forintot kapott a járóbeteg-szakellátás finanszírozásának korrekciójára. A sárvári kórházban ugyanerre a feladatra mintegy 3,4 millió forintot használhatnak fel. Szentgotthárd önkormányzatának 934 ezer forintot, Csepregnek pedig közel 50 ezer forintot utaltak. 67 ezer forint jutott Répcelakra, a Büki Gyógyfürdő Zrt. pedig 161 ezer forintot költhet a korrekcióra. A Vas Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve 24 ezer forintot kapott.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!