Hírek

2014.02.20. 12:33

Eladta a semmit, tízmillió forint a kár

Szombathely – Sárvár – Tízmillió forint feletti az összes kár, amit a frissen felderített ügyek elkövetői okoztak.

Vadas Lucia

A január-februári acsádi, illetve söptei nemzeti dohányboltok kirablóira is lecsapott a rendőrség, akárcsak a Sárvár-Hegyközség hétvégi házainak és pincéinek fosztogatójára. Az előbbi ügy két elkövetőjéről kiderült: az elmúlt években számos más helyre is betörtek, a mobiltelefon szaküzlettől a húsbolton át a családi házakig.

A sárvári rendőrkapitány még egy érdekes ügyről számolt be a csütörtöki sajtótájékoztatón. Egy illető úgy hirdetett internetes oldalakon eladásra telefonokat és más értékes műszaki cikkeket, hogy egy darab áruja sem volt. A csalásnak 84 sértettje van, akik már hiába futnak a pénzük után. A férfi ugyanis mindet elköltötte.

Az asztalon csak egy töredéke a lefoglalt lopott holminak (Fotó: Horváth Csaba)

Betöréses lopások és ötmilliós kárt okozó csalás elkövetőit fogták el a Vas megyei rendőrök. Egy 39 éves gencsapáti és egy 42 éves szombathelyi elkövető került előzetes letartóztatásba az elmúlt hetekben az acsádi és söptei dohányboltok kirablása miatt. A páros nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, és a házkutatás, illetve az általuk használt személygépkocsik átvizsgálása során nem csak töménytelen mennyiségű dohánytermék került elő, de az elmúlt évek betöréses lopásaiból származó tárgyak is. Balogh Gábor alezredes elmondta, az elkövetők által okozott kár 5,2 millió forint. Törtek fel telefonszaküzletet, raboltak autóalkatrészeket, fosztogattak családi házakban, Szombathelyen és a megye több településén.

Román állampolgárságú, de pár hónapja már Sárváron él az a 45 éves férfi, aki sorozatban fosztogatta a hegyközségi pincéket és hétvégi házakat, számolt be egy másik ügyről Fekete Géza sárvári rendőrkapitány. A tettest egy február 7-én tett bejelentést követően kapcsolták le, forró nyomos üldözés után. A rendőrök házkutatást tartottak nála, amelynek során számos olyan értéket találtak lakhelyén és egy más helyszínen lévő rejtekhelyen, amelyekről nem tudta igazolni, honnan származnak. Egy egész irodát töltenek meg a lefoglalt tárgyak a sárvári rendőrkapitányságon. A lakossághoz most azzal a felhívással fordulnak, hogy aki a környéken a téli időszakban ritkán látogatott ingatlannal rendelkezik, ellenőrizze annak állapotát. Ha hozzá is betörtek, jelentkezzen a helyi rendőrségen munkaidőben, talán felismeri és visszakaphatja saját holmiját.

A felderített ügyekről csütörtökön a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon tartottak sajtótájékoztatót (Fotó: Horváth Csaba)

Úgy árult népszerű internetes apróhirdetési oldalakon mobiltelefonokat és számítástechnikai eszközöket egy életvitele miatt becsődölt vállalkozó, hogy a meghirdetett termékekkel nem is rendelkezett. A pénzt előre elkérte a vevőktől, akik aztán nem kaptak semmit. Két hónap alatt nyolcvannégyen ugrottak be a csalónak, szerte az országban. A legtöbben húsz-harmincezer forintot utaltak át a férfi számlájára, de volt százötvenezres fizetés is. A csaló összességében ötmillió forint feletti kárt okozott. A sértettek most már futhatnak a pénzük után, az elkövető felélte az orvul szerzett bevételt. Ha olyas valamit hirdet valaki húszezer forintért, amit a boltban kétszázezerért lehet megkapni, gyanakodjunk, nyomatékosította a rendőrség. Ilyen esetben ugyanis három verzió létezik: vagy lopott árucikkről van szó, vagy hamisított termékről, vagy – mint ebben az ügyben is – totális átverésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!